Ceașca de sănătate: Ventrilica, planta care vindecă ”toate relele”

Ultima actualizare:

    Ventrilica, planta care tratează numeroase afecțiuniSursa foto:Sfaturi utile.ro
Ventrilica, planta care tratează numeroase afecțiuniSursa foto:Sfaturi utile.ro

Deși este o plantă cu proprietăți medicinale remarcabile, ventrilica nu este prea cunoscută în rândul consumatorilor de ceaiuri. În popor, ventrilica poartă și denumirea de șopârliță, fiind recomandată de terapeuți în tratamentul multor probleme de sănătate frecvente: boli de ficat, hipertensiune, artrită, răgușală, insomnie, anemie.

În același timp, ventrilica îmbunătățește digestia, este un bun antinflamator, îmblânzește simptomele răcelilor (inclusiv tusea), stimulează expectorația, alină durerile reumatice, previne ateroscleroza, scade colesterolul și glicemia și protejează ficatul. În  tradiția populară, ventrilica este apreciată ca fiind planta ”tuturor relelor”. Odinioară,  când cineva voia să-i facă un compliment unui prieten îi spunea că are tot atâtea calități, precum ventrilica.

Planta îmblânzește simptomele răcelilor

Când vremea este capricioasă, iar răcelile ne surprind în mod neașteptat, ceaiul de ventrilică ne apără și reduce simptomele răcelii. Ceaiul preparat din rădăcina plantei este un remediu recunoscut pentru tusea cu expectorație. În același timp, acest ceai este un ajutor neprețuit și în cazul bronșitei. Deoarece este amar, ceaiul poate fi îndulcit cu miere.   

Ventrilica vine și în ajutorul reumaticilor

 Deseori, durerile la nivelul încheieturilor și de spate, dar și rigiditatea articulațiilor sunt specifice afecțiunilor articulare. Pe lângă tratamentul clasic, indicat de medicul de familie, ceaiul de ventrilică reduce intensitatea durerilor, precizează fitoterapeuții europeni.  

Infuzia de ventrilică reglează glicemia și colesterolul 

Ceaiul de ventrilică are proprietatea de a regla glicemia și colesterolul din sânge. În ”Cartea sănătății noastre”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, recomandă acest ceai  și în caz de anemie, de hipertensiune arterială, inflamații ale vezicii biliare, afecțiuni ale pielii și în nervozitate, după o zi foarte obositoare (în acest caz se consumă câte două-trei căni pe zi).

De folos și persoanelor cu probleme de concentrare

Persoanelor care se confruntă cu probleme de concentrare, terapeuții români le  recomandă infuzia de ventrilică, deoarece ”Doctorul” ventrilică” îmbunătățește memoria și  combate stările de oboseală, specifice perioadelor solicitante.

Rețetele săptămânii

Infuzia de ventrilică

Preparare: Într-o cană cu 200 ml de apă clocotită se adaugă o linguriță de plantă: flori și frunze mărunțite, care se infuzează timp de cinci minute. După aceea, ceaiul se strecoară și se bea cu înghițituri mici. Se adaugă și puțină miere pentru a îmblânzi gustul amar al acestei licori vindecătoare.  

Decoctul de ventrilică tratează tusea

Preparare: O linguriță de rădăcină de ventrilică se fierbe într-o cană cu apă (200 ml) timp de cinci minute.  După aceea, se strecoară ceaiul și se lasă să se răcească. Decoctul de ventrilică se bea cel puțin patru seri la rând, în cazul răcelilor persistente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net