„Jaful secolului” din perioada interbelică a României. Cea mai temută bandă de tâlhari din secolul '30

În anii interbelici din România, unul dintre cele mai notorii și îndrăznețe jafuri armate a avut loc pe „drumul aurului” din Munții Metaliferi, unde o bandă de tâlhari înarmați a atacat mașina de valori a unei bănci, declanșând o anchetă și o urmărire care a captivat atenția publicului vremii. Jaful a fost atât de bine organizat încât a fost numit „jaful secolului” în presa interbelică a României.

Bandă de tâlhari. Foto: Ziarul Universul. 1934
Bandă de tâlhari. Foto: Ziarul Universul. 1934

Cum s-a petrecut „jaful secolului”  

În vara anului 1934, într-o ambuscadă bine pregătită pe șoseaua Deva – Brad, cunoscută și sub numele de „drumul aurului”, banda de tâlhari condusă de Todor Popa a atacat o mașină de valori a unei bănci. Această mașină transporta o sumă considerabilă de bani, având la bordul ei trei persoane: Emilia Krausz Heinric, angajată a băncii Marmorosch Blank, Traian Boldura - încasatorul de bani, și șoferul Romulus Pădurar.

Banda de tâlhari a recurs la un plan meticulos pentru a-și duce la îndeplinire jafurile. Ei au tăiat un copac care să cadă peste șosea, camuflând tăietura cu pământ și frunze, apoi s-au ascuns în apropiere pentru a aștepta sosirea mașinii țintă. La semnalul dat de unul dintre membrii bandei, mașina de valori a fost atrasă în capcană și s-a oprit în fața trunchiului doborât.

Fără ca victimele să aibă șansa de a reacționa, tâlharii au acționat rapid. Todor Popa a deschis focul cu o armă de vânătoare, iar alți membri ai bandei au tras cu revolverul, ucigând șoferul pe loc și rănind grav celelalte persoane aflate în mașină. Sub amenințarea armelor, aceștia au fost jefuiți de suma considerabilă de bani.

Tâlharii au fost capturați rapid

Cu toate acestea, succesul jafului a fost de scurtă durată. La scurt timp de la comiterea crimei, mașina abandonată și trupul șoferului ucis au fost descoperite de un copil ce păștea oile în apropiere. Poliția a reușit să dea de urma bandei prin intermediul soției șefului lor, care a fost păcălită să dezvăluie ascunzătorile armelor și hainelor folosite în acțiunea criminală.

Tâlharii au fost capturați rapid și predați justiției. La procesul care a urmat în 1935, membrii bandei și-au recunoscut vina, iar magistrații au dispus condamnarea lor la închisoare pe viață.

Jaful de pe „drumul aurului” din Hunedoara a fost un eveniment care a captivat imaginația publicului vremii și a rămas în istorie ca unul dintre cele mai îndrăznețe și bine puse la punct acțiuni criminale din perioada interbelică din România. Această poveste a bandei de tâlhari este una care ilustrează spiritul aventuros și uneori brutal al acelei perioade tumultuoase din istoria țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
image
actualitate.net
image
actualitate.net