Cele mai bune ceaiuri contra balonării
Oricine s-a confruntat măcar o dată cu senzaţia de balonare şi disconfortul provocat de aceasta. Dacă episodul de abdomen voluminos, însoţit de crampe, apare frecvent, foloseşte infuzii din plante. Le găseşti în noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Salvia stimulează digestia. Salvia contribuie la eliminarea gazelor de fermentaţie din tubul digestiv, prevenind apariţia balonării. Stimulează apetitul şi duce la o bună funcţionare a aparatului digestiv. Ceaiul de salvie este folosit în tratarea colicilor, spasmelor intestinale, crampelor şi indigestiei. Se prepară prin infuzie, dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la 100 g apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Nu se recomandă mamelor care alăptează. În bolile ficatului, stimulează secreţia bilei.
Feniculul potoleşte crampele. Seminţele de fenicul pot fi preparate sub formă de ceai, prin infuzie. Feniculul absoarbe gazele şi potoleşte crampele, atât la sugari, cât şi la adulţi. Restabileşte pofta de mâncare. Infuzia se prepară din 5-6 seminţe la o căniţă cu apă fierbinte, pentru sugari, şi dintr-o jumătate de linguriţă de seminţe la o cană cu apă clocotită, pentru adulţi. Se beau 1-2 căni pe zi.
Chimenul elimină gazele. Chimenul favorizează eliminarea gazelor din intestin. Astfel, infuzia preparată dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe la o ceaşcă cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac la cei care suferă de balonări, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale, calmează colicile şi măreşte diureza.
Busuiocul are efect antiseptic. Datorită efectelor antiseptice ale uleiului volatil pe care-l conţine, busuiocul se recomandă în tulburări gastrointestinale. Se prepară un ceai din 1-2 linguriţe de plantă proaspătă, mărunţită, la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi, înainte de mese.