Cele mai bune remedii contra căderii părului
Toamna aduce veşti neplăcute pentru podoaba noastră capilară. Căderea părului se intensifică în acest anotimp, din cauza imunităţii scăzute. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne oferă câteva soluţii naturiste pentru această problemă.
Stresul, poluarea, alimentaţia haotică, toate ne influenţează negativ sănătatea. Unul din semnalele de alarmă pe care corpul nostru le transmite mai ales toamna este căderea părului. Este bine să rezolvăm această problemă înainte de începerea anotimpului rece, pentru că în timpul iernii organismul nu are la dispoziţie prea multe vitamine din fructele şi legumele proaspete. În plus, purtarea căciulii favorizează afecţiunile scalpului, precum mătreaţa şi căderea părului.
Medicina tradiţională indiană foloseşte remedii din plante pentru a opri căderea părului şi a asigura nutrienţii necesari pentru dezvoltarea lui.
Cele mai eficiente plante sunt: ashwagandha (Withania somnifera), neem (Azadirachta indica), arjuna (Termanalia arjun), karela sau castravete amar (Momordica charantia), amla sau agrişa indiană (Emblica officinalis), brahmi (Bacopa monniera), shallaki (Boswellia serrata), shilajit (Asphaltum), usturoi (Allium sativum). Toate aceste plante se găsesc sub formă de capsule şi tablete pentru uz intern în magazinele cu produse naturiste.
Acţionează asupra metabolismului, favorizând hrănirea şi dezvoltarea firului de păr. De asemenea, aceste plante servesc la prepararea remediilor fitoterapeutice (uleiuri, şampoane, loţiuni) care stimulează creşterea şi regenerarea părului.
Compresă cu ulei cald pe creştetul capului
Se foloseşte ulei de ricin sau ulei de nucă, diluat în părţi egale cu ulei de măsline. Se încălzeşte amestecul de uleiuri la temperatura de 40 de grade, într-un vas cu apă caldă.
Se masează bine zona creştetului cu acest ulei, apoi se îmbibă uleiul într-o compresă de bumbac şi se aplică pe creştetul capului. De aici, uleiul se va răspândi pe toată pielea capului.
Terapia durează 30 de minute şi se face în poziţie şezândă. Se va feri capul de curenţi de aer. Se poate face seara, înainte de culcare, sau dimineaţa, înainte de a spăla părul. Se repetă de două-trei ori pe săptămână.
Tonic cu lămâie şi gălbenuş
Se amestecă două linguri de ulei de măsline cu un gălbenuş de ou şi câteva picături de lămâie sau o fiolă de vitamina C. După ce se omogenizează amestecul, se aplică pe părul curat (spălat de cel mult una-două zile), se acoperă cu o cască de nylon şi se lasă 45 de minute să acţioneze, după care se spală cu şampon. Se repetă această operaţiune de două-trei ori pe săptămână.