Cele mai grave accidente care apar vara
Mare atenţie cum vă îmbrăcaţi, ce şi câte lichide beţi, de unde vă cumpăraţi mâncare, cum vă protejaţi în vacanţele de la malul mării. Pe fondul caniculei, pot apărea o mulţime de probleme grave de sănătate. Medicul de urgenţă Viorica Nicolae ne spune ce pericole pândesc fiecare categorie de vârstă în parte şi cum se previn ele.
La copii - deshidratare
Sunt scoşi în parcuri la ore nepotrivite (10.00 - 17.00), lăsaţi să se joace în soare sau plimbaţi prin căldură, nehidrataţi corespunzător. „La copii, cea mai mare problemă o prezintă deshidratarea. Din cauza ei, pot face lipotimii, adică leşinuri pe stradă. În aceste cazuri, trebuie duşi urgent la umbră, întorşi pe o parte, în poziţia de siguranţă, şi sunat la 112”, vă sfătuieşte Viorica Nicolae, medic specialist de Medicina Familiei, cu competenţe în urgenţă.
La tineri – căderi de calciu
Obişnuiţi să bea multe cafele şi băuturi energizante, pe fondul căldurii, pot face hipertensiune,distonii neurovegetative (căderi de calciu), sângerări pe nas. Femeile aflate la menstruaţie trebuie să se hidrateze mai mult, să ia calciu şi magneziu, să renunţe la cafele pentru că acestea deshidratează şi mai mult.
La persoanele care ţin cure de slăbire – scăderea glicemiei
Aceste regimuri restrictive sunt destul de periculoase în această perioadă. Ele scad glicemia, ceea ce duce la o mai slabă oxigenare a creierului. În timp, apar probleme neurologice (mici accidente ischemice tranzitorii, sindroame vertiginoase, accidente vasculare).
La vârstnici – accidente vasculare
Ei fac o serie de greşeli care duc la agravarea problemelor cu inima: pleacă de acasă fără să-şi ia tratamentul, circulă la ore nepotrivite, prin soare, nu poartă şepci, pălării, nu se îmbracă adecvat (fie prea gros, fie cu haine închise la culoare). „În aceste condiţii, ei riscă insolaţii, pusee de tensiune care duc la accidente vasculare, infarcte miocardice sau edeme pulmonare (plămânii se umplu de lichid, iar bolnavul poate muri prin sufocare)”, mai spune medicul, care vă sfătuieşte să sunaţi urgent, în acest caz, la 112.
Cei care înoată în mare sau piscină – alergii, pusee de tensiune
Apa de mare, fiind sărată, poate creşte tensiunea hipertensivilor dacă e înghiţită. Viorica Nicolae atrage atenţia că sarea din apă poate fi absorbită inclusiv prin piele: „Recomandarea mea e să intre în apă doar până la mijloc, iar după aceea să facă duş. Pe acest principiu, persoanele cu afecţiuni neurologice sau cardiace nu au voie la salină pentru că pot avea pusee de tensiune şi accidente vasculare hemoragice”. Nici apa cu clor din piscine nu face bine, odată înghiţită. În special copiii pot face alergii, intoxicaţii cu clor, care se manifestă prin greaţă, vărsături, dureri de stomac, de cap, prurit şi eritem pe corp.În vacanţe – toxiinfecţii alimentare, enterocolite. Mare atenţie de unde vă cumpăraţi de mâncare, atunci când sunteţi pe stradă. Nu luaţi nimic de la vânzătorii ambulanţi, care îşi ţin marfa în soare şi praf, evitaţi alimentele perisabile, nu le purtaţi în lăzi frigorifice care nu mai au baterii îngheţate, spălaţi foarte bine fructele şi legume înainte de a le consuma, vă sfătuieşte specialistul. Vara, sunt foarte frecvente toxiinfecţiile alimentare şi enterocolitele, care se manifestă prin greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, senzaţie de leşin, ameţeală.