Cele mai importante beneficii ale ridichilor
Ingredient nelipsit dintr-o salată de primăvară, ridichea roșie acționează și ca un medicament. Un adevărat complex de vitamine, minerale și substanțe nutritive, această legumă ajută organismul să lupte cu unele boli. Iată câteva remedii cu această legumă!
Plămâni
Pentru afecțiunile plămânilor, se face o cură cu ridichi roşii: se mănâncă minimum 10 ridichi pe zi, în salată cu ceapă verde. Ridichile roşii au o acţiune antiinfecţioasă remarcabilă şi favorizează degajarea căilor respiratorii, prin expectoraţie. Eficienţa tratamentului creşte dacă se adaugă şi frunzele de ridichi, care au efecte vitaminizante şi detoxifiante.
Migrene
Substanţele conţinute de ridiche calmează stările de excitaţie cerebrală şi au acţiune extrem de favorabilă asupra digestiei. Atunci când apar dureri de cap însoţite de vomă, regurgitaţii amare în gură, stare de inapetenţă şi greaţă, se consumă 2-3 ridichi crude pe stomacul gol. Efectul va apărea în maximum 20-25 de minute.
Ficat
Ridichile roşii sunt drenoare hepatice, stimulează secreţia de bilă şi ajută la eliminarea ei. Primăvara, toţi cei care suferă de ficat şi de bilă ar trebui să facă o cură cu ridichi roşii, consumate pe stomacul gol, înainte de masă, ca aperitiv.
Rinichi
Dacă bei 6 linguri cu suc de ridichi roşii, de trei ori pe zi, calculii nu se mai dezvoltă şi sunt mărunţiţi. Este un leac foarte eficient şi mai uşor de tolerat de tubul digestiv decât sucul de ridiche neagră, care este mai dur.
Alergie
Rădăcina şi frunzele de ridichi mobilizează toxinele din corp şi ajută la eliminarea lor, echilibrând rapid procesele imunitare. Este, din acest motiv, un leac tradiţional pentru tratarea urticariei. Se beau zilnic zece linguri de suc pe stomacul gol şi se consumă multă ridiche crudă, în salate.
Digestie
Ridichile au un conţinut mare de fibre, care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos şi previn tulburările digestive. Constipaţia este astfel ţinută la distanţă, la fel şi fluctuaţiile zahărului din sânge. De asemenea, ridichile ar putea avea un rol în reducerea nivelului de colesterol.
Cancer
La fel ca mai toate legumele crucifere (broccoli, varza kale, conopida, varza, napii etc.), şi ridichile pot preveni modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon. Legumele crucifere conţin compuşi care, în combinaţie cu apa, ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer şi previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Ce proprietăți au frunzele
Și frunzele ridichilor au proprietăți terapeutice remarcabile. Conţin vitaminele A, B1, B2, C în cantitate mai mare decât rădăcinile. Sunt indicate în boli hepatice şi biliare (diskinezie biliară, litiază biliară), în scorbut şi rahitism, în hiperexcitabilitate nervoasă, intoxicaţii. În alimentaţie, frunzele de ridiche se folosesc sub formă de zarzavat în supe (se taie mărunt şi se adaugă după ce a fost terminată prepararea termică) sau ca salată.
În salatele de crudităţi, alături de ţelină, rădăcinile de ridiche şi de morcov, tarhon verde, leuştean au efecte antitoxice, antilitiazice (provoacă distrugerea pietrelor la bilă), depurative (determină mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism), drenoare hepatice foarte puternice, conform formul-as.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram