Cinci semne în comportamentul tău pe care nu trebuie să le ignori
Ideea „mie nu mi se întâmplă” sau pur și simplu refuzul de a gândi că poți să ajungi într-o situație în care „să îți pierzi mințile” sunt două din motivele care au stat la baza unei lipse de atenție în privința demenței. Specialiștii au căutat însă continuu răspunsuri și remedii. O dată cu îmbolnăvirea lui Bruce Willis, actorul pe care o lume întreagă l-a vazut numai în postura de „greu de ucis” lumea a devenit mai atentă asupra acestei boli care lovește perfid, în tăcere.
Specialiștii atrag atenția că există mai multe semne precoce ale demenței și că această boală poate îmbrăca mai multe forme, iar oamenii, pot prezenta simptome diferite. Un alt lucru foarte important pe care îl afirmă specialiștii este că demența nu trebuie confundată cu bătrânețea.
Simptome precoce comune ale demenței
Diferite tipuri de demență pot afecta oamenii în mod diferit și fiecare va experimenta simptomele în felul său.
Cu toate acestea, există câteva simptome precoce comune care pot apărea cu ceva timp înainte de diagnosticarea demenței. Acestea includ:
- pierderea memoriei
- dificultate de concentrare
- le este greu să îndeplinească sarcini zilnice familiare, cum ar fi o derută a ceea ce ai prioritar pe lista de cumpărături
- se chinuie să urmeze o conversație sau să găsească cuvântul potrivit
- confuzie cu privire la timp și loc
- schimbări de dispoziție
Diferența între îmbătrânire și demență
Să iei o decizie greșită, să ratezi plata unei facturi sau să pierzi ceva din când în când, este normal.
Dar când este însă vorba de ceva mai mult?
Institutului Național pentru Îmbătrânire din SUA enumeră semnele care arată că este vorba de demență și nu doar de o îmbătrânire normală.
- Punerea aceleiași întrebări în mod repetat
- Dificultăți în a urma indicații, precum rețetele
- Rătăcirea într-un loc pe care persoana îl cunoaște bine
- Confuzie cu privire la timp, locuri și oameni
- Lipsa grijii pentru propria persoană (bolnavul uită să se spele, mănâncă prost sau acționează nesigur).
Cum poți preveni sau întârzia boala
Deși îmbătrânirea este cel mai mare factor de risc pentru demență, dovezile arată că există lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă reduceți riscul.
Acestea includ activitatea fizică, mâncarea sănătoasă și stimularea mentală.
Sănătatea creierului, la fel ca cea a organismului, depinde de o serie întreagă de factori. Dacă unii dintre aceștia nu pot fi ținuți sub control (așa cum sunt factorii genetici), cei aflați în strânsă legătură cu modul de viață pot fi influențați prin propriile obiceiuri zilnice. Experții medicali cred că cei șase piloni ai unui stil de viață sănătos și benefic pentru creier sunt:
- exercițiul fizic regulat;
- alimentația echilibrată (fără excese sau privare de nutrienți esențiali);
- stimularea mentală;
- somnul de calitate;
- controlul stresului;
- o viață socială activă.
Bruce Willis a prezentat primele simptome în urmă cu mulți ani
Într-un eseu despre Bruce Willis, publicat pe 31 mai, în Vogue, Tallulah Willis, una dintre fiicele actorului, s-a destăinuit în legătură cu diagnosticul de afazie al tatălui ei din 2022, boală care afectează capacitatea de a vorbi, de a înțelege vorbirea, de a citi și de a scrie.
Tallulah Willis a vorbit și despre diagnosticul mai larg pus actorului, de demență frontotemporală, care apare de obicei la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
Fiica actorului spune că, retrospectiv vorbind, semnele declinului cognitiv al tatălui par acum clare, însă la momentul observării comportamentului actorului n-au părut la fel.
„Știam de mult timp că ceva nu este în regulă”, a spus Tallulah Willis, care a mărturisit că a pus „lipsa lui vagă de reacție” pe seama „pierderii auzului, de la Hollywood”. „Mai târziu, această lipsă de reacție s-a extins”, a adăugat ea.