Ce alimente te pot salva de la demență, boala care l-a transformat dramatic pe Bruce Willis

Peste 60.000 de persoane au fost de acord să participe la un studiu amplu privind reducerea riscului de demență, o boală necruțătoare și care se poate instala chiar de la vârsta de 40 de ani. Transformările pe care le suferă Bruce Willis, unul dintre cei mai iubiți actori, a îngrijorat milioane de oameni de pe planetă. Rezultatele studiului sunt foarte optimiste. Potrivit acestota, dieta bogată în plante poate ajuta indiferent de riscul genetic al persoanei, scrie The Guardian.

O dietă anume poate reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu. Foto: Arhivă
O dietă anume poate reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu. Foto: Arhivă

O dietă mediteraneană cu nuci, fructe de mare, cereale integrale și legume ar putea reduce riscul de demență cu aproape un sfert, potrivit unor cercetări timpurii promițătoare care ar putea deschide calea pentru noi tratamente preventive.

Datele sugerează că consumul multor alimente pe bază de plante poate avea un „efect protector” împotriva demenței, indiferent de riscul genetic al unei persoane, despre care cercetătorii au spus că ar putea sta la baza strategiilor viitoare de sănătate publică dacă cercetările ulterioare le confirmă concluziile.

Coautorul principal al studiului, dr. Janice Ranson, cercetător senior la Universitatea din Exeter, a declarat:

Descoperirile acestui studiu pe un eșantion mare de populație subliniază beneficiile pe termen lung pentru sănătatea creierului ale consumului unei diete mediteraneene, care este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase”.

Efectul protector al acestei diete împotriva demenței a fost evident indiferent de riscul genetic al unei persoane, așa că este probabil să fie o alegere benefică a stilului de viață pentru persoanele care doresc să facă alegeri alimentare sănătoase și să își reducă riscul de demență.”

Cei care au urmat o dietă mediteraneană strictă au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta această afecțiune, în comparație cu cei care au mâncat diferit.

Dr. Oliver Shannon, lector în Nutriție Umană și Geriatrie la Universitatea Newcastle și autor principal al studiului, a declarat că găsirea unor modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență este o „prioritate majoră” pentru sănătatea publică.

„Demența are un impact asupra vieții a milioane de persoane din întreaga lume și în prezent există opțiuni limitate pentru tratarea acestei afecțiuni”, a spus el.

Susan Mitchell, șefa de politici la Alzheimer’s Research UK, a fost de acord că cercetarea a fost „intrigantă”, dar necesită investigații suplimentare.

„Există o mulțime de dovezi că o dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv. Dar dovezile pentru diete specifice sunt mult mai puțin clare.”

„Este important de reținut că studiul se referă la toate formele de demență, nu în special la boala Alzheimer. În opinia mea, dacă există un efect al dietei, atunci este mai probabil să fie asupra sănătății cardiovasculare în general și, prin urmare, să afecteze demența din cauza bolilor vasculare, mai degrabă decât boala Alzheimer.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net