Ciocolata neagră scade colesterolul
Cine ar fi crezut că ciocolata face şi bine organismului nostru? Atunci când nu depăşim dozele normale, acest aliment ” interzis„ poate preveni cancerul şi bolile de inimă.
Cea mai indicată şi cea mai sănătoasă este ciocolata neagră, datorită conţinutului ridicat de flavonoide. Cu cât conţine mai mult cacao, cu atât valoarea sa nutritivă este mai mare – specialiştii ne îndeamnă să căutăm ciocolata cu peste 70% cacao. Ciocolata albă este mai puţin nutritivă decât cea neagră sau cea cu lapte. Nu conţine cacao pur, ci este preparată din untul de cacao (din care particulele solide au fost îndepărtate), combinat cu lapte şi zahăr în cantităţi destul de ridicate. Cea cu lapte conţine mai multe grăsimi, iar valoarea sa nutritivă e mai mare decât a ciocolatei albe. Aşadar, cel mai sănătos este să consumaţi ciocolată neagră, dar şi aceasta cu moderaţie: câte două pătrăţele de două ori pe săptămână. Iată ce beneficii aduce organismului:
Stimulează starea de spirit. Când te simţi obosit şi stresat, o bucăţică de ciocolată poate face minuni. Induce senzaţia de calm şi starea de bine (datorită creşterii producţiei de endorfine în organism).
Scade colesterolul. Ciocolata conţine flavonoide în cantităţi mari, ceea ce înseamnă că reduce cantitatea de colesterol “rău” (LDL) din organism. Grăsimile conţinute de ciocolată sunt sub formă de acid stearic, care nu are nici un efect asupra nivelului de colesterol.
Previne bolile inimii. Continutul ridicat de flavonoide ajută la reducerea riscului de boli de inimă. Flavonoidele ajută la dizolvarea substanţelor grase din sânge şi împiedică înfundarea arterelor.