Cireșele ajută la regenerarea ficatului
Gustoase şi pline de vitamine! Este vorba despre cireşe, "vedetele" verii. Dr. Ovidiu Bojor ne spune astăzi ce beneficii aduc aceste fructe pentru sănătate.
Ca şi vişinele, cireşele sunt bogate în săruri de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu şi fier, microelemente, vitamina A etc. Cireşele dulci conţin 13-14% hidraţi de carbon şi au o valoare energetică de 57 kcal la 100 g fructe.
- Acţiunea diuretică a cireşelor este dublată de acţiunea de purificare a organismului de substanţele de dezasimilaţie („acţiune depurativă"), ceea ce le face recomandabile în afecţiunile renale, inclusiv în litiaza renală, precum şi în reumatism, artritism, ateroscleroză (contracarând depunerea colesterolului).- Consumul de cireşe dă rezultate bune în hepatitele cronice şi în litiaza biliară. În cazul sechelelor de hepatită, ele ajută la regenerarea parenchimului hepatic.- Uşor acide, constituie un adjuvant în colitele de fermentaţie, iar graţie aportului caloric redus şi efectului uşor laxativ, sunt folosite în obezitate.- În gerontologie, cireşele (şi vişinele) sunt considerate printre fructele cu efectele cele mai salutare în întârzierea fenomenelor de îmbătrânire.
- Importanţă prezintă şi efectul hipotensiv, efectul sedativ şi de tonifiere a sistemului nervos. În stări de migrenă se pot face şi aplicaţii pe frunte de fructe zdrobite.
- Remarcabile proprietăţi medicinale au şi codiţele cireşelor, un diuretic de bază al farmaciei naturii.- În obezitate şi artritism se recomandă curele de cireşe: se consumă fie o anumită cantitate în fiecare zi, fie li se rezervă o zi pe săptămână. După ce trece vremea fructelor coapte, poate fi folosită infuzia de cireşe uscate (o lingură la o cană).