Cireşele, bune pentru insomnie şi memorie
Este sezonul cireşelor de mai! Foarte gustoase şi aspectuoase, aceste fructe sunt şi pline de substanţe nutritive, vitamine şi minerale. Cireşele pot înlocui cu succes ciocolata, bomboanele şi dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice oră din zi, fie că e dimineaţă, prânz ori seară.
Îmbunatăţesc somnul
Cireşele reprezintă una din puţinele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului, provocând somnolenţă. Melatonina reglează ritmul cardiac şi ciclul de somn al organismului. Această substanţă este esenţială şi pentru sistemul imunitar, dar încetineşte şi procesul de îmbătrânire.
Reglează tensiunea arterială
Aceste fructe au un conţinut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină. Potasiul menţine echilibrul fluidelor din corp, compensând efectul de creştere a tensiunii arteriale al sodiului. Cireşele conţin şi o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menţinerea supleţii vaselor sanguine.
Combat cancerul
Cireşele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani şi quercetină, toate împreună acţionând sinergic în lupta împotriva cancerului. Cu cât cireşele sunt mai închise la culoare, cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireşele negre sau ciresele amare.
Au proprietăţi anti-inflamatoare
Un pahar de suc proaspăt de cireşe poate avea acelaşi efect de calmare a durerii ca şi aspirina sau ca ibuprofenul. S-a demonstrat că extractul de cireşe inhibă acţiunea ciclo-oxigenazelor. Aceste enzime sunt componente importante ale procesului inflamator şi duc la apariţia senzaţiei de durere.
Previn pierderea memoriei
Cireşele menţin sănătatea creierului şi previn pierderea memoriei. Antocianii din cireşe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ şi ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice şi apariţiei bolilor neurodegenerative cum ar fi demenţa, conform www.frunza-verde.ro.