Citricele, aliatul nostru împotriva virozelor
Pline de vitamine şi minerale, citricele sunt alegerea potrivită atunci când dorim să ne stimulăm sistemul imunitar, în special pe durata sezonului rece. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, nutrienţi şi fibre, fructele exotice măresc rezistenţa organismului nostru la bolile infecţioase, prevenind complicaţiile respiratorii.
Portocala. Sursă excelentă de vitamina C şi alţi antioxidanţi, portocala este delicioasă, revigorantă şi bogată în compuşi numiţi flavonoizi, cu proprietăţi anticancerigene. Detoxifică organismul, întăreşte sistemul imunitar, te protejează împotriva infecţiilor virale, previne cancerul, diminuează nivelul de colesterol, previne afecţiunile renale, îmbunătăţeşte sănătatea cardiacă şi vederea, reglează presiunea arterială. În profilaxia răcelii, o limonadă preparată din suc de portocale şi o lingură de vin alb face minuni, pentru că scade febra. Băută seara, previne şi insomnia.
Lămâia este recomandată persoanelor care se confruntă cu răceală, gripă sau febră, pentru că declanşează transpiraţia şi diminuează temperatura corpului. O cană de suc de la 1-2 lămâi, cu apă fierbinte şi miere, consumată la fiecare 2 ore va scădea febra negreşit. De altfel, lămâia este o sursă foarte bogată în compuşi chimici vindecători, care îmbunătăţesc imunitatea, întăresc vasele de sânge şi ajută la vindecarea pielii.
Mandarinele au efecte sedative şi contribuie la întărirea sistemului imunitar. În compoziţia lor se regăsesc şi multe alte vitamine, cum ar fi vitamina C, complexul B, vitaminele E şi K, dar şi minerale esenţiale pentru menţinerea stării noastre de sănătate: calciu, fosfor, fier. Cresc rezistenţa împotriva infecţiilor, au proprietăţi antioxidante, detoxifiante şi anticancerigene.Grepfruitul conţine multă vitamina C însă, spre deosebire de alte citrice, conţine o enzimă care dinamizează digestia. El menţine sănătatea gingiilor şi previne inflamarea acestora. Previne, de asemenea, bolile tubului digestiv, constipaţia, oboseala, herpesul, scade nivelul glicemiei, reducând riscul infarctului miocardic.
Pomelo. Cel mai mare fruct din familia citricelor este bogat în vitamina C care nu se depreciază timp de mai multe săptămâni de la data recoltării. Aportul vitaminei C contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar, distruge radicalii liberi şi influenţează asimilarea calciului în organism. Pomelo mai conţine vitaminele B3, B5, PP, calciu, magneziu, potasiu şi alte minerale.