Coacăzele negre ajută digestia şi memoria

25 iunie 2017
article img

Proaspete, sub formă de extract sau sirop, coacăzele negre ascund o adevărată comoară. Aceste fructe de pădure mici şi rotunde sunt surse excelente de vitamine şi minerale. Iată cum îţi ajută organismul consumul de coacăze.

Imunitate

Sucul de coacăze combate paraziţii intestinali, stimulează funcţionarea ficatului, a pancreasului şi a splinei. Ceaiul din frunze de coacăze constituie un tratament natural pentru problemele legate de rinichi, deoarece are proprietăţi diuretice.

Circulaţia sângelui

Aceste fructe intensifică circulaţia periferică, menţin colesterolul la limite normale şi favorizează eliminarea toxinelor din sânge. Fiind bogate în fier, cresc producţia de globule roşii. Coacăzele mai conţin o cantitate mare de flavonoide, promovând astfel sănătatea cardiovasculară.

Digestie

Antocianinele sunt compuşii naturali care dau coacăzelor negre culoarea lor caracteristică. Noi cercetări au demonstrat că acestea contribuie la creşterea nivelului de bacterii sănătoase (Bifidobacterium) în intestin, ajutând la menţinerea funcţionării sănătoase a sistemului digestiv.

Piele

Coacăzele sunt folosite că remediu natural pentru tratarea afecţiunilor cutanate (eczeme, dermatite, înţepături de insecte). Totodată, ele pot preveni îmbătrânirea timpurie, datorită antioxidanţilor. Coacăzele negre mai conţin şi o cantitate mare de vitamina C, care previne leziunile celulare cauzate de radicalii liberi.

Cancer

Sucul de coacăze este eficient împotriva cancerului datorită conţinutului său bogat de antioxidanţi, aceştia având rolul de a neutraliza efectele radicalilor liberi.

Vedere

Conţinutul de vitamina A măreşte acuitatea vizuală. Oamenii de ştiinţă au descoperit că antioxidanţii joacă un rol important în menţinerea sănătăţii vederii, în special în prevenirea cataractei.

Inflamaţii

Sunt bogate în fitonutrienţi, antioxidanţi şi tanini care se dovedesc utili în prevenirea inflamaţiilor stomacului şi a intestinelor.

Memorie

Deoarece coacăzul negru este o sursă bogată de fier, creşte cantitatea de oxigen furnizată creierului. Astfel, îmbunătăţeşte sănătatea creierului, stimulează memoria şi capacitatea de concentrare, conform www.alegesanatos.ro.