Coacăzele negre, pline de vitamina C
Pentru proprietăţile terapeutice ale fructelor sale, care au fost confirmate de cercetarea modernă, coacăzului i-a fost dedicat, încă în urmă cu 250 de ani, un amplu tratat. Dr. Ovidiu Bojor vă spune azi la ce sunt bune coacăzele negre.
Din bogata compoziţie a coacăzelor, remarcăm aici doar prezenţa vitaminei C, de cca 3-4 ori mai mare decât în lămâi ! Deoarece această vitamină este foarte stabilă, coacăzele manifestă un efect tonic general, în special în mărirea rezistenţei organismului la procesele infecţioase, în stimularea formării globulelor roşii, în creşterea oaselor la copii şi în creşterea ponderală.
Pe baza acestor acţiuni benefice, coacăzele sunt optime pentru cei doi poli ai vieţii, fiind indicate atât în alimentaţia copiilor, cât şi a vârstnicilor. Indiferent de vârstă, ele ajută la trecerea prin convalescenţă.
Efectul lor tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, fiind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual şi, în general, în astenie.
Datorită rutozidului solubil, coacăzele joacă un rol important în prevenirea accidentelor vasculare.
Pigmenţii antocianici din coacăze duc la mărirea acuităţii vizuale, ele fiind foarte utile pentru lucrătorii în subteran, aviatori, scafandri etc.
Diureza crescută pe care o produc coacăzele este însoţită de o eliminare masivă de acid uric, ceea ce le recomandă în afecţiunile renale (cu deosebire în litiaza urinară) şi în reumatism.Alte proprietăţi le recomandă în tuse, răguşeală şi angină, precum şi în afecţiunile febrile. Forme de utilizare: proaspete, infuzie din fructe uscate, suc, sirop, extracte.