Coaja de lămâie ţine inima sănătoasă

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Când folosiţi o lămâie, păstraţi şi coaja! Nici nu ştiţi cât de bună e pentru sănătate şi în câte feluri o puteţi folosi. Iată la ce ajută coaja de lămâie!

Beneficiile lămâilor şi ale sucului de lămâie sunt cunoscute tuturor, însă puţini ştiu că şi cojile acestor citrice sunt extraordinare pentru organism. Ele conţin de 5 până la 10 ori mai multe vitamine decât sucul de lămâie şi beneficiază de mai multe vitamine şi nutrienţi decât lămâia în sine. Reprezintă o sursă preţioasă de fibre, potasiu, magneziu, calciu, acid folic şi betacaroten. Cu un singur amendament: asiguraţi-vă că lămâile sunt 100% organice, crescute bio, fără pesticide şi alte substanţe chimice. Cele din supermarketuri de obicei sunt tratate chimic, iar specialiştii ne avertizează că respectiva coajă a lămâilor e toxică şi periculoasă. 100 g coajă de lămâie conţin 314 mg calciu, 160 mg potasiu, 129 mg vitamina C, 10,6 g fibre, scrie www.garbo.ro. Iată câteva beneficii:

  • Pot ajuta la scăderea colesterolului rău (LDL), întrucât conţin flavonoizi polifenolici.
  • Conţin limonen şi salvestrol Q40, compuşi ce au capacitatea de a lupta împotriva celulelor canceroase. Pot preveni apariţia cancerului de piele, colon sau sân.
  • Contribuie la reducerea stresului oxidativ şi la eliminarea toxinelor din organism, deoarece conţin o cantitate semnificativă de bioflavonoide citrice.
  • Sunt bogate în potasiu, ceea ce ajută la sănătatea inimii, la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Totodată, vitamina C şi P pot ajuta la procesul de curăţare a vaselor de sânge, împiedicând apariţia anumitor afecţiuni ale inimii sau a diabetului.
  • Sunt pline de calciu şi vitamina C, ceea ce le face eficiente pentru prevenirea apariţiei osteoartritei, a poliartritei, a artritei reumatoide, a osteoporozei, dar şi a fracturilor de os.
  • Conţin multe fibre şi favorizează procesul de digestie.
  • Conţin vitamina C, un antioxidant ce ajută la combaterea răcelii şi la neutralizarea radicalilor liberi.
  • Acidul citric conţinut ajută în menţinerea sănătaţii şi a igienei orale. Previn gingivita şi sângerările gingivale.

Învelişul portocalei alungă răceala şi gripa

Şi cojile de portocală fac bine organismului. Scad colesterolul rău, combat cancerul, ameliorează  arsurile la stomac, stimulează digestia şi ţin la distanţă gripa şi răceala. Iată cum puteţi consuma coaja de portocală: sub formă de ceai, cu tot cu pulpa de portocale, răzuită peste salată sau desert sau, pur şi simplu, mestecată ca atare. Mai puteţi pune coaja de portocală rasă pe un pătrăţel de ciocolată sau, şi mai bine, topiţi mai întâi ciocolată şi presăraţi câteva fâşii subţiri de coji de portocală în ciocolata topită, conform revistei ”Doctorul zilei”.


    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net