Condimentele, aliatul sănătății de fier în sezonul rece! 9 ingrediente care nu trebuie să lipsească din bucătărie
Ultima actualizare:
Folosite pentru a da savoare şi gust mâncărurilor, condimentele au şi proprietăţi terapeutice, benefice în această perioadă rece pentru diverse probleme de sănătate. Cel mai bine este să le folosim în stare proaspătă, dar le putem utiliza şi sub formă de infuzie sau tinctură. Iată de ce condimente trebuie să profitaţi în sezonul rece.
- Scorţişoara. Este un antioxidant excelent. Reglează nivelul glicemiei, al trigliceridelor şi colesterolului, reduce riscul apariţiei diabetului zaharat tip 2, bolilor cardiovasculare şi celor neurodegenerative. Scorţişoara are proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare, favorizează digestia şi are efecte anticoagulante.
- Ghimbirul. Îmbunătăţeşte digestia, normalizează hiperaciditatea gastrică, alungă senzaţia de greaţă şi vomă. Absoarbe gazele şi toxinele intestinale, are efecte antiseptice digestive, dar ajută şi la stimularea circulaţiei periferice şi fluidificarea sângelui. Ghimbirul are şi proprietăţi antioxidante, antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare.
- Curcuma. Considerat cel mai scump condiment, curcuma sau şofranul indian este o sursă foarte bogată de antioxidanţi, neutralizând acţiunea radicalilor liberi. Ajută la prevenirea unor boli degenerative şi a anumitor tipuri de cancere. Îmbunătăţeşte digestia şi are efecte inflamatoare la nivelul aparatelor digestiv, osteoarticular şi hepatobiliar. Totodată, îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală şi activitatea neuronală. Este şi un foarte bun antidepresiv natural.
- Oregano. Uleiul de oregano are proprietăţi antioxidante, anticancerigene, antibacteriene, antivirale, antifungice şi antiparazitare puternice. Este şi o sursă excelenţă de acizi graşi Omega-3 şi de substanţe antioxidante. Aplicat local la nivel cutanat sau al mucoasei bucale, are efecte antiseptice şi antiinflamatoare.
- Rozmarinul. Favorizează secreţia de bilă şi digestia grăsimilor, stimulează activitatea mentală, capacitatea de concentrare şi de memorare. Are proprietăţi antioxidante şi antiîmbătrânire, previne degenerarea neuronală şi îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală.
- Hreanul. Are acţiune de stimulare a digestiei şi proprietăţi antibiotice şi antiseptice. Stimulează imunitatea generală a organismului şi provoacă vasodilataţie la nivel coronarian.
- Ardeiul iute. Accelerează metabolismul, ajută la arderea grăsimilor, scade colesterolul sangvin, îmbunătăţeşte digestia şi circulaţia periferică. Unguentele cu capsaicina din ardeiul iute pot fi utilizate în cazul afecţiunilor reumatismale.
- Chimenul. Stimulează secreţiile digestive şi imunitatea, îmbunătăţeşte digestia şi combate simptomele neplăcute asociate digestiei dificile (colici, balonări, greaţă). Are şi proprietăţi anticancerigene.
- Cimbrul. Ajută digestia, are efecte antiseptice intestinale şi respiratorii, fluidifică secreţiile bronşice, ajută la normalizarea tensiunii arteriale crescute şi a valorilor ridicate ale colesterolului şi trigliceridelor, scrie farmaciata.ro.