Cum alegi mezelurile sănătoase? Iată la ce aspecte să fii atent!

Ultima actualizare:

    Dumitru Stroie îmbină pasiunea pentru rețete tradiționale cu cea pentru muzică. Alături de soția sa, Claudia Olariu, cântă muzică populară
Dumitru Stroie îmbină pasiunea pentru rețete tradiționale cu cea pentru muzică. Alături de soția sa, Claudia Olariu, cântă muzică populară

Ne plac tuturor, dar încercăm să ne ferim de ele. Știm să sunt bogate în grăsimi, că au prea puțină carne și prea multă slănină, șorici și E-uri. Însă nu toate produsele existente pe piață sunt așa. Poți continua să consumi mezeluri la micul dejun, să le folosești la sendvișuri sau la aperitive atât timp cât alegi unele sănătoase. Cum faci acest lucru? Un producător din Sibiu ne dezvăluie secretul.

În fața galantarului cu mezeluri, mulți dintre noi se simt pierduți. Ce putem alege bun și sănătos din varietatea de produse? În primul rând orientează-te după preț. Mai ieftin nu înseamnă neapărat că e un chilipir, ci că e un produs în care s-au folosit ingrediente ieftine, de slabă calitate. Apoi, citește eticheta și vezi în ce proporție este carnea, ce alte ingrediente sunt incluse. Dacă la galantar produsul este tăiat, uită-te la culoare la aspectul interior.

Trebuie să se vadă firicelele de carne în mezel. Evitați-le pe cele cu masă compactă
Trebuie să se vadă firicelele de carne în mezel. Evitați-le pe cele cu masă compactă

„Mușchiul file, de exemplu, trebuie să se desfacă fibră cu fibră. Asta înseamnă că are carne naturală. Dacă e compact, atunci înseamnă că a fost macerat pentru a i se introduce în compoziție diverse prafuri și grăsimi. De asemenea, un produs care nu mai e proaspăt i se schimbă culoarea, se usucă și capătă o ușoară mâzgă pe care în general nu o poți observa cu ochiul liber”, aflăm de la Dumitru Stroie, un tânăr de 29 de ani din comuna Jina, județul Sibiu, care și-a deschis recent în Cora Pantelimon un magazin cu produse din zona sa. Rețetele le-a moștenit de la bunicul său în vârstă de 89 de ani.

„Există mitul că parizerul e cel mai nesănătos mezel. Asta pentru că se bagă în el prafuri, piele, oase și câte și mai câte. La prețul de 18-20 de lei kilogramul, nici nu poți avea alte așteptări, nu poți avea pretenția să conțină prea multă carne. Eu fac parizer în care pun doar pulpă de porc (60%), piept de porc (30%) și slănină (10%). Iau carnea ieftin de la consătenii  mei din zona Sibiului, o tranșez, o țin la macerat în vin, sare, piper, usturoi și miere, pentru 72 de ore, apoi o toc și mai adaug sare și piper dacă e nevoie. După care o bag în maț de vită și o fierb la ceaun. Îmi iese la 35-38 de lei kilogramul de parizer”, explică Dumitru Stroie, baciul sibian.

Specialistul mai spune care este diferența dintre produsele sibiene sau ardelenești și restul: „Carnea animalelor are alt gust. Păi la șes beau apă din bălți și sunt crescute în spații închise, pe când la munte beau apă din râu, iarba e mai bogată, au unde paște, animalele cresc în aer liber, căci nici nu ar renta altfel”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate la Festivalul de comemorare de la Royal Albert Hall, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
ciolacu londra gafe jpg
nasterea domnului jpg
brad craciun  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net