Cum depăşeşti depresia de iarnă. Cele mai bune sfaturi să vezi viața mai frumoasă

Dacă te simţi trist sau dezamăgit în anotimpul friguros, este posibil să fie vorba despre depresia de iarnă, lucru deloc neobişnuit. Din fericire, există câteva lucruri pe care le poţi face ca să depăşeşti această tulburare sezonieră. 

image

Fă bilanţul lucrurilor bune. De multe ori, stilul de viaţă agitat, stresul şi dorinţa de autodepăşire ne împiedică să vedem cât de norocoşi suntem, de fapt. Este un moment prielnic să ne gândim la toate lucrurile bune care ni s-au întâmplat în ultimul an, precum şi la cele de care ne bucurăm dintotdeauna: acoperişul de deasupra capului, cei dragi, puterea de a cumpăra un cadou frumos. Deşi mereu este loc de mai bine, ceea ce avem, în momentul prezent, este extraordinar de mult.  

Alimentele „fericirii”. Alimentele bogate în triptofan, un aminoacid care ajută creierul la eliberarea serotoninei (hormonul fericirii) pot veni în ajutor. Avocado, carnea de curcan şi de pui, ouăle, dovleacul şi seminţele de dovleac, susanul, laptele şi alunele sunt câteva exemple. Curcanul şi puiul sunt, de asemenea, bogate în vitamina B12, care are rol de calmare. Şi ciocolata neagră este extrem de benefică pentru starea de spirit, deoarece conţine feniletilamină, substanţă care stimulează producţia de endorfine. De asemenea, şi produse bogate în vitamina D (peştele gras, uleiul de peşte, laptele, sucul de portocale, cerealele, iaurtul) ajută la echilibrarea dispoziţiei. Nu în ultimul rând, ceaiul negru şi cel verde scad nivelul de stres şi de anxietate. 

Meditaţie şi hobby-uri. Pentru că atunci când facem ce ne place suntem fericiţi, e bine să ne facem timp pentru noi. Fie că este vorba despre citit, mers la cinema, jogging sau activităţi artizanale, orice pasiune trebuie hrănită. În plus, cinci minute de meditaţie pe zi ne pot ajuta în echilibrarea nivelului de stres, reducerea anxietăţii, accelerarea metabolismului şi inducerea unei stări bune de spirit.   

Nu te uita la ştiri. Dacă petreci foarte mult timp în faţa ecranelor, mai ales uitându-te la  programe de ştiri, este posibil să simţi că ţi se accentuează simptomele cu care te confrunţi. Dacă este posibil, programează-ţi doar o oră pe zi ca să te pui la curent cu ce s-a mai întâmplat. 

Respectă rutina de somn. Somnul este o componentă foarte importantă pentru buna dispoziţie. Fără un somn suficient şi de calitate, ritmul nostru circadian poate fi perturbat, ceea ce, de asemenea, afectează nivelul cortizolului şi producţia de hormoni. 

Practică sport. Activitatea fizică îmbunătăţeşte starea de spirit, scade simptomele depresiei şi reduce stresul. Prin urmare, încearcă să faci mişcare între 30 până la 60 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Poţi să practici exerciţii aerobice, antrenament de forţă, yoga sau alte forme de fitness. Încearcă să petreci câteva minute în aer liber. Şi petrecerea timpului în aer liber poate avea un impact imens asupra stării de spirit şi poate ajuta la atenuarea simptomelor specifice ale depresiei de iarnă legate de lipsa de lumină naturală, scrie doc.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net