Cum este influenţată tiroida de vremea rece

Ultima actualizare:

Stările emoţionale negative, constipaţia, transpiraţia, sensibilitatea la temperaturile scăzute sau creşterea în greutate sunt simptome care arată că ai putea avea probleme la nivelul glandei tiroide. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!

În formă de fluture şi formată din doi lobi (drept şi stâng), tiroida are un rol esenţial în sănătatea noastră prin producerea hormonilor tiroidieni T3 (triiodotironina) şi T4 (tiroxina). Pentru o bună funcţionare, glanda are nevoie de iod, ce poate fi luat din alimente precum peştele şi fructele de mare, nucile şi sarea îmbogăţită cu acest element. Prin hormonii pe care îi produce, ea influenţează ritmul cardiac, metabolismul, tranzitul intestinal, tensiunea arterială, tonusul muscular, funcţia productivă prin hormonii sexuali şi reglează greutatea (accelerează sau diminuează arderile din organism). Tulburările tiroidiene afectează mai ales femeile, riscul de apariţie a acestora crescând odată cu vârsta.

Tulburări de funcţionareHipotiroidia apare când glanda tiroidă nu mai secretă suficienţi hormoni tiroidieni şi, astfel, duce la încetinirea mai multor funcţii ale organismului. Poate fi cauzată de deficitul de iod, de administrarea unor medicamente, precum şi de extirparea chirurgicală a glandei tiroide.

Hipertiroidia este exprimată printr-un exces de hormoni tiroidieni în organism, care determină o accelerare anormală a metabolismului (persoana are arderi foarte puternice şi slăbeşte vizibil, fără a ţine o dietă) şi a bătăilor cardiace. Cea mai frecventă cauză a acestei tulburări este boala Basedow-Graves, dereglarea putând fi favorizată şi de guşa multinodulară hipertiroidizată. Dacă nu este tratată, pot apărea stări depresive, pierderi de memorie sau încetinirea proceselor de gândire. Frigul agravează simptomeleTemperaturile scăzute îi afectează în mod deosebit pe cei care suferă de hipotiroidie, deoarece aceştia tolerează mai puţin frigul. Astfel, în sezonul rece, creşte frecvenţa afecţiunilor inflamatoare tiroidiene, precum tiroidita subacută, urmând unei infecţii virale a căilor respiratorii superioare. Din cauza metabolismului lent, hipotiroidienii au pielea aspră şi rece, unghiile friabile şi părul uscat. Pe de altă parte, o tiroidă hiperactivă este „stabilă“ în sezonul rece şi, din acest motiv, rezultatele investigaţiilor pot fi mai apropiate de realitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
12357203 jpg
image
image
image
image
image
image
banner Grecia
udare muscate jpg
„Salvatorul de biserici“  Cum l a convins inginerul Eugeniu Iordăchescu pe Nicolae Ceauşescu să nu demoleze lăcaşurile de cult în anii ’80  jpeg
Fostul combinat din Călan  Sursa  Ilustrate circulate   (1) jpg
Methoni jpg
par vopsit jpg
cascada urlatoarea jpg
Edgar Allan Poe by Vallotton jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net