Cum faci mâncare cu praz. 3 rețete delicioase de post
Un adevărat cocktail de vitamine și antioxidanți, prazul este foarte ușor de gătit și există multe rețete, pentru toate gusurile. Mai ales în perioada postului este un extraordinar aliment, care ajută organismul să facă față lipsurilor alimentelor de origine animală. Uite 3 rețete ușoare și delicioase în care prazul se află în prim plan.
Praz cu măsline
Ingrediente:
3 fire praz
1 ceapă mare
200 g măsline
150 g roșii pasate
50 ml ulei
1 frunză dafin
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță boia de ardei
sare și piper
1-2 felii de lămâie
pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
Tăiați prazul rondele cam de 1 cm grosime, iar ceapa și ardeiul gras cubulețe. Puneți uleiul la încins și adăugați legumele de mai sus și lăsați-le să se călească 2-3 minute, până se dezvoltă aromele și prazul se înmoaie puțin. Puneți condimentele: boia de ardei, cimbru, piper, sare și frunza de dafin. Adăugați cam 100-150 ml de apă și lăsați prazul să se gătească la foc mic, acoperit cu capac cam 20 de minute. Turnați sosul de roșii. Tot acum puneți măslinele și feliile de lămâie (opțional) și mai adăugați apă dacă mai este nevoie. Lăsați mâncarea pe foc încă 10 minute. Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat. Mâncarea de praz cu măsline este bună caldă, dar se poate servi și rece cu pâine sau cu mămăliguță.
Ciorbă de praz cu năut
Ingrediente:
3 litri apă
3 fire de praz
1 morcov
1 ardei gras
1 felie de țelină
1 ceapă mică
2 cartofi
50 ml ulei
2-3 roșii
1 conservă de năut
500 ml borș
leuștean sau pătrunjel
Mod de preparare:
Se pun la fiert în apă cu puţină sare: morcovii, ceapa şi ţelina tăiate cubuleţe. După 15 minute adăugăm ardeiul şi cartofii cuburi şi lăsăm în continuare supa să fiarbă. Curăţăm şi tăiem rondele firele de praz (doar partea albă) şi le călim 5-6 minute în puţin ulei. Punem şi prazul în oală împreună cu roşiile cuburi şi boabele de năut din conservă (scurse de lichid). Potrivim gustul de sare şi piper, adăugăm borşul şi lăsăm ciorba să mai dea câteva clocote, după care oprim focul. Înainte de servire presărăm cu leuştean sau pătrunjel tocat.
Orez cu praz
Ingrediente:
120 g de orez cu bob lung
1 ardei gras roșu sau galben
2 fire praz
1 cățel usturoi
50 ml ulei de măsline
350 – 400 ml de supă caldă de legume sau apă
coaja rasă de la o lămâie
sare și piper
1 vârf de cuțit de turmeric
pătrunjel verde
Mod de preparare:
Tăiem prazul rondele sau cuburi. La fel și ardeiul gras, iar usturoiul îl trecem prin presă. Încingem uleiul de măsline și călim pentru 2-3 minute cele trei ingredient. Adăugăm orezul spălat în 3-4 ape și îl lăsăm și pe el la călit încă 2 minute până devine sticlos, timp în care amestecăm bine să nu se lipească. Adăugăm și coaja rasă de lămâie. Turnăm cam 1/3 din supa de legume fierbinte (sau apa), potrivim gustul de sare și piper, adăugăm turmericul, apoi lăsăm totul să fiarbă la foc mic, acoperit cu capac. Pe măsură ce orezul se umflă, adăugăm și restul de supă, câte puțin, amestecând de fiecare dată. Ar trebui să fie gata cam în 20 de minute. Este bun și cald, dar și rece, asezonat cu pătrunjel proaspăt, conform bucate-aromate.ro.