Cum îţi stăpâneşti pofta de mâncare
În ziua de azi, prea puţini mai mâncăm de foame. Ronţăim pe fond nervos, de stres ori de plictiseală, gustăm de poftă, doar pentru că vedem şi ne tentează. Nu-i de mirare că obezitatea a luat amploare şi că tot mai mulţi oameni caută soluţii să slăbească. Ramona Gherasim, psiholog şi trainer, ne învaţă cum să ne „păcălim” creierul să nu mai ceară mâncare.
Găseşte-ţi motivaţia!
„Am lucrat cu o femeie care a slăbit 30 kg, urmând dieta stabilită de nutriţionist, pentru că voia să fie plăcută de un anumit bărbat. Când acesta nu a fost disponibil pentru o relaţie, a pus la loc kilogramele pierdute şi încă 10, doar ca să-şi ascundă dezamăgirea şi să-şi confirme, mai mult sau mai puţin conştient, că «a slăbit degeaba». Să slăbeşti doar ca să te placă cineva nu e realist. Contează dacă tu te placi, dacă te simţi bine în pielea ta, eşti sănătoasă, mulţumită de tine, sau dimpotrivă, te simţi obosită, demotivată, descurajată”, explică Ramona Gherasim, care ţine ateliere despre emoţii, kilograme şi imagine de sine.
Scapă de stres!
De regulă, mâncatul compulsiv are legătură cu stresul, cu tensiunea interioară acumulată. Nevoia de a mânca apare tocmai pentru a ţine în frâu aceste emoţii. Lucru care nu funcţionează pe termen lung pentru că, inevitabil, o tensiune acumulată pentru prea mult timp în interior va izbucni, spune specialistul. Sfatul pe care ţi-l dă e să încerci să rezolvi tensiunea în care trăieşti acasă sau la serviciu, deleagă responsabilităţi care te aglomerează, rezolvă problemele cu cei din jur, stabileşte-ţi priorităţile şi împarte pe ore sarcinile zilei.
Ce faci cu poftele?
Cum faci diferenţa dintre o nevoie fizică a organismului şi o simplă poftă? “Ajută să ţii un jurnal alimentar în care să notezi cum te simţi înainte să mănânci, care e starea ta emoţională ce însoţeşte pofta respectivă”, spune Ramona Gherasim. Ai fi surprins să observi că, de fapt, totul e dictat de creier.