Cum ne ferim de alimentele chimizate
Sunt arătoase şi miros îmbietor, însă sunt puternic chimizate. Multe din alimentele care se găsesc pe rafturile supermarketurilor mai mult ne îmbolnăvesc, decât ne hrănesc. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune ce mâncăruri trebuie să evităm.
Alimentele frumos ambalate, cu termen de valabilitate mare, dar cu o listă lungă de aditivi alimentari, conţin stabilizatori, amelioratori de gust, coloranţi, conservanţi şi multe altele. Glutamatul monosodic, care e un puternic iritant al mucoasei digestive, poate declanşa alergii, produce disbioză intestinală şi consumat frecvent e chiar cancerigen. Urbanizarea a făcut ca cei care se alimentează din lanţurile de magazine să consume 4 kg de aditivi sintetici pe an. Ce se întâmplă în corp cu toţi aceşti conservanţi, coloranţi, emulgatori şi stabilizatori? O parte din ei vor perturba procesele biologice. Cei care consumă zilnic alimente chimizate au un risc mai mare de a face alergii, inflamaţii, hipertensiune arterială, hiperaciditate, boli digestive, boli cardio-vasculare, afecţiuni ale ficatului şi o scădere a sistemului imunitar.
Produse pe care trebuie să le eliminăm din alimentaţie
- În topul alimentelor chimizate cu cele mai toxice efecte sunt băuturile răcoritoare sintetice. Sunt acide datorită acidului fosforic conţinut şi au mult zahăr, care prin fermentatie, produce tot acizi în organism.
- Citiţi lista ingredientelor dintr-un aliment pe care îl cumpăraţi. Evitaţi în special produsele cu stabilizatori, arome artificiale, conservanţi, întăritori de arome.
- Preparaţi alimentele cu mirodenii: cimbru, chimion, piper, busuioc, oregano, enibahar, boabe de muştar, ghimbir, usturoi etc. Evitaţi amestecurile de condimente care conţin glutamat de sodiu (vegeta)!
- Nu cumpăraţi alimente sau băuturi cu îndulcitori sintetici (aspartam, zaharină, sucramat).
- Cumpăraţi alimente cât mai simple! De exemplu, evitaţi chipsurile cu arome diverse sau alunele condimentate.
- Renunţaţi la ketchup şi sosuri preparate industrial. Sunt foarte acide.
- Reduceţi cantitatea de sare şi alimentele sărate.
- Evitaţi margarina, deoarece conţine acizi graşi denaturaţi care slăbesc structura şi funcţia de protecţie a membranei celulare. Consumul frecvent duce la funcţionarea necorespunzătoare a organelor şi slăbirea imunităţii, adică, rezistenţă scăzută la stres şi risc mare de îmbolnăvire.