Cum ne protejează exercițiile fizice de formele grave de COVID-19

Ultima actualizare:

    Sportul ne ajută să ne protejăm de forme grave de COVID-19FOTO: Unsplash.com
Sportul ne ajută să ne protejăm de forme grave de COVID-19FOTO: Unsplash.com

Un studiu publicat în luna aprilie 2021 în British Journal of Sports Medicine sugerează că exercițiile fizice de rutină îi pot ajuta pacienții care au COVID-19 să nu facă o formă gravă a bolii.

Ghidurile sanitare internaționale recomandă din acest motiv efectuarea a cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână, se arată în studiul citat de Doc.ro. Mai mult, există numeroase dovezi științifice care arată că mișcarea regulată ne ajută să trăim mai mult și mai sănătos și poate preveni sau încetini progresia multor boli, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, cancer și demență.

Cum ne protejează sportul de forme grave de COVID-19

Au fost luate în considerare trei categorii de pacienți:- cei care au respectat în mod constant liniile directoare de activitate de cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână;

-cei care au fost în mod constant inactivi;

-cei care au fost activi între 11 și 149 de minute pe săptămână.

Oamenii de știință au notat că, persoanele care au fost în mod constant inactive au avut un risc semnificativ mai mare de spitalizare, internare la terapie intensivă și deces după diagnosticul de COVID-19 decât cele care au fost active timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Și participanții care fuseseră activi timp de peste 10 minute pe săptămână aveau o anumită protecție împotriva formelor grave de COVID-19 și a decesului din această cauză, deși nu la fel de mare precum a celor care făceau 150 de minute de exerciții fizice săptămânal.

Oamenii de știință concluzionează că acest studiu este încă un motiv pentru a încuraja și promova activitatea fizică pentru toate categoriile de vârstă, atât în rândul persoanelor sănătoase, cât și al celor care suferă de anumite boli (atenție, bolnavii cronic trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a se apuca de un program de sport).

Activitatea fizică regulată poate nu doar să ofere o protecție mai bună împotriva formelor grave de COVID-19, ci și multe alte beneficii. Cercetătorii subliniază că vaccinarea anti-COVID-19 oferă o protecție mult mai mare și este posibil ca vaccinarea plus exercițiile fizice să fie și mai eficiente împreună împotriva agravării acestei boli.

Prin urmare, poate fi util ca, pe lângă măsurile clasice de precauție împotriva îmbolnăvirii (vaccinare, purtarea măștii în interior și locuri aglomerate, spălarea corectă a mâinilor) să se țină cont și de faptul că exercițiile fizice pot fi o măsură de a evita îmbolnăvirea gravă de COVID-19.

Ce să faci dacă nu ai timp pentru sport

Pentru a fi activ fizic nu trebuie neapărat să faci exerciții complexe sau să mergi la sala de fitness. Există multe modalități prin care te poți mișca mai mult fără să faci, concret, exerciții fizice, cum ar fi:

- Poți să ieși la o plimbare de 30 de minute în pauza de prânz sau seara, înainte de culcare. Dacă te însoțește un membru al familiei sau un prieten vei avea și cu cine să socializezi. Dacă ești mai singuratic, o plimbare solitară sau cu câinele tău este la fel de bună și se consideră activitate fizică moderată.

- Nu mai lua liftul. Încercă să urci și să cobori doar pe scări când ești într-o clădire, în loc să iei liftul. La fel, dacă mergi cu metroul, nu te apropia de scările rulante, ci folosește-le pe cele fixe.

- Ridică-te la fiecare oră de pe scaun. Dacă ai un job de birou, pentru a evita să stai prea mult așezat, ridică-te 5 minute la fiecare oră, fă câțiva pași prin birou sau pe hol și câteva exerciții de stretching care te ajută și să eviți durerile de spate. 

- Mergi de câte ori poți în drumeții la munte. Weekend-urile pot fi momente potrivite pentru a-ți lua familia sau prietenii într-o excursie. Mersul pe jos prin natură te ajută nu doar să ai activitate fizică, ci și să îți și oxigenezi plămânii și să îți îmbunătățești starea de spirit.

Studiul a fost realizat pe aproximativ 48.000 de adulți cu vârste de peste 18 ani care au avut COVID-19 confirmat de teste cândva între lunile ianuarie și octombrie ale anului 2020. Toți participanții la studiu fuseseră pacienți într-o clinică mare din California timp de cel puțin șase luni înainte de a testa pozitiv pentru COVID-19 și aveau cel puțin trei măsurători legate de activitatea fizică în dosar.

Citește și:

Tulpina Delta. Ce trebuie să știm despre mutația care declanșează valul 4 în România

România, pândită de pericolul tulpinii Delta? Ce estimează cercetătorul Octavian Jurma

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net