Cum păstrezi usturoiul până la 6 luni. Sfaturile de care trebuie să ții cont
Nu mai fugiţi de usturoi din cauza mirosului sau gustului neplăcut! El nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest aliment-minune.
Substanţele nutritive pe care le conţine usturoiul sunt concentrate în bulbi, printre acestea numărându-se vitaminele B3 şi B6, vitamina C, manganul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul şi seleniul. Acestora li se adaugă compuşi activi precum enzime, polifenoli şi mai ales alicina, careia i se datorează multe dintre beneficiile terapeutice ale plantei. Este un pion principal în lupta cu infecţiile, cu virusurile şi bacteriile, un fortifiant natural important al sistemului imunitar. Mai mult, previne afecţiunile cardiovasculare, reglează tranzitul intestinal, are proprietăţi antiinflamatoare, este eficient împotriva acneei şi căderii părului, poate împiedica coagularea sângelui.
Ulei aromatizat
Adăugat în ulei, acesta va căpăta o aromă deosebită şi va putea fi folosit ulterior pentru diferite prăjeli, marinate şi mâncăruri, precum cele de carne, legume, paste sau pe bază de aluat de pâine. După preferinţe, usturoiul se poate pune şi în apa în care se fierb pastele: când apa dă în clocot, pune şi 2-3 căţei de usturoi curăţaţi de coajă şi lasă-i să fiarbă între 5 şi 10 minute. Scoate-i apoi şi adaugă pastele în apa respectivă.
Mujdeiul
Zdrobiţi căţeii de usturoi curăţaţi de coajă fie cu ajutorul unui cleşte special, fie într-un recipient cilindric din lemn şi un obiect din lemn. Crema de usturoi astfel obţinută se freacă cu sare, ulei şi puţină apă, transformând-o în mujdei. Se poate adăuga şi smântână sau o picătură de oţet, în funcţie de preferinţe.
Adăugat în mâncăruri
Poţi adăuga usturoi nu numai în supe şi sosuri, ci şi în mâncărurile făcute la cuptor. Pus peste cartofii copţi, înainte sau după ce i-ai pus la copt, aceştia vor căpăta un plus de gust. Se poate adăuga chiar şi peste îngheţată sau prăjituri. Pentru un plus de gust şi savoare în mâncare, zdrobeşte uşor căţeii de usturoi înainte să îi adaugi şi pune-i în timpul gătitului, astfel încât prin fierbere sau prăjire să nu îşi piardă complet aroma. Taie-i în felii, pe lungime, dacă îi adaugi în mâncăruri care se fac într-un timp mai îndelungat. Pentru cele cu un timp de pregătire mai redus, toacă-i mărunt sau zdrobeşte-i. Pentru a obţine un gust deosebit în sosul cu usturoi, pune acest ingredient după ce l-ai dat pe răzătoarea mică. Aroma se va împrăştia mai bine şi mai uşor, iar savoarea va fi una deosebită, conform retete.acasa.ro.
Cum se păstrează
Căpăţânile de usturoi trebuie ţinute la o temperatură de aproximativ 18 grade, într-un loc ferit de umezeală şi lumină. Astfel, pot rezista între 2 săptămâni şi 6 luni;
Căţeii de usturoi descojiţi se păstrează într-un recipient de plastic închis etanş, într-un loc uscat şi ferit de lumină. Se mai poate folosi o pungă sau o cutie din carton;
Se mai poate păstra în ulei sau în oţet. Acoperă recipientul şi ţine-l într-un loc răcoros şi ferit de lumină. Se va păstra întreg şi lichidul va avea o nouă aromă.