Cum previi şi cum tratezi mahmureala
Ultima actualizare:
Noaptea dintre ani se anunţă a fi una incendiară, cu muzică bună, mâncare, dar şi multă băutură. Aceasta din urmă este periculoasă. Deşi te face să te simţi bine pe moment, dacă întreci măsura, a doua zi vei regreta gestul.
Bea «cu cap», fără să te îmbeţi
- Prima regulă este să nu bei pe stomacul gol. În caz contrar, dacă te opreşti direct la bar fără să fi mâncat ceva înainte, alcoolul va fi rapid metabolizat, ajunge instant în sânge şi ţi se urcă la cap. Turmentat fiind, vei rata frumuseţe de petrecere şi nu merită. Mai mult decât atât, alcoolul va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă. „Mănâncă ceva înainte de a bea pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge. Cele mai indicate sunt alimente grase şi carbohidraţii”, spune dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.
- Nu combina băuturile! Cel puţin nu într-un timp foarte scurt. Noaptea fiind lungă, poţi schimba paharul după o pauză de câteva ore, timp în care trebuie să fi mâncat ceva.
- Cunoaşte-ţi organismul şi nu depăşi măsura! Nu te lăsa antrenat de colegii de pahar, care poate au mai multă rezistenţă decât tine. Dacă te simţi puţin ameţit, ia o pauză şi treci pe apă. A doua zi, te vei felicita pentru gestul tău.
Cauzele mahmurelii
O noapte de distracţie stropită cu alcool nu rămâne fără urmări. Organismul tău va fi deshidratat şi aceasta e principala cauză a durerilor de cap, a senzaţiei de greaţă şi de gură uscată de a doua zi. Nu merge pe principiul „cui pe cui se scoate” şi să te dregi tot cu un păhărel, pentru că vei agrava situaţia. Poţi să te pui pe picioare cu anumite ceaiuri, fresh-uri de fructe şi mâncăruri uşoare.
Remedii pentru a doua zi
- Sari peste cafeaua de dimineaţă. Va deshidrata şi mai mult organismul. În schimb, alege să bei un ceai verde, foarte revigorant.
- Pe parcursul zilei, mai poţi bea ceai de rozmarin, care ajută organismul să metabolizeze mai bine alcoolul. Pentru durerea de cap, bea un ceai de scoarţă de salcie, un înlocuitor natural al aspirinei. Ceaiul de ghimbir taie greaţa, cel de păpădie reface ficatul, iar cel de muşeţel calmează stomacul.
- Mai poţi bea limonade cu suc de portocale şi ghimbir ras, îndulcite cu miere. Acestea taie greaţa, iar fructoza conţinută ajută la procesarea alcoolului.
- Un leac din bătrâni este zeama de varză, care reface flora intestinală, stimulează eliminarea toxinelor şi taie greaţa.
- Mierea îţi reface rezervele de potasiu şi sodiu ale organismului, eliminând efectele mahmurelii.
- Mănâncă alimente uşoare ca să nu suprasoliciţi ficatul. Banana este un remediu foarte bun pentru că îţi reface rezervele de potasiu şi magneziu. Are şi mai bun efect dacă este amestecată cu lapte şi îndulcită cu miere.
- Oricât de greu ţi-ar fi să te ridici din pat, fă un efort şi ieşi afară la aer curat. O plimbare scurtă prin parc sau chiar prin jurul blocului te poate scăpa de greaţă şi durere de cap.