Cum să consumi zahăr ca să nu te îngraşi

Ultima actualizare:

Alb sau brun, zahărul este o prezenţă permanentă pe etichetele alimentelor. Sursă principală a grăsimilor, acesta este responsabil pentru majoritatea bolilor omului modern: obezitate, hipertensiune, diabet şi chiar cancer.

Zahărul este prezent peste tot: în cafea, ceai, sucuri, dulciuri, produse de patiserie, pâine, chiar mezeluri. Este nelipsit în multe conserve şi reţete de tot felul. Fie că este alb, fie că este brun, zahărul este glucoză cu acelaşi număr de calorii: 4 pe gram. Dacă vi se pare totuşi puţin, specialiştii vă sfătuiesc să faceţi un calcul simplu şi să vedeţi dacă vă încadraţi în cantitatea optimă de glucide pe care le puteţi consuma într-o zi. ”O persoană care doreşte să aibă o stare bună de sănătate are nevoie de 60 g de zahăr pe zi, dacă este bărbat, şi de 40 - 50 g de zahăr pe zi, dacă este femeie. Dacă depăşim aceste cantităţi, vom lua în greutate fără dubiu. Există foarte multe ghiduri şi foarte multe orientări: e bine să le citim, să ne informăm, dar din experienţa clinică vă spun că a rămâne normoponderal înseamnă să nu depăşim aceste cantităţi. O persoană care nu este atentă la dietă şi greutate poate ajunge să consume chiar dublul acestei cantităţi, 100 - 120 g de zahăr pe zi”, spune medicul nutriţionist dr. Florin Ioan Bălănică. 

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată şi nutriţie
Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată şi nutriţie

Zahărul, prezent şi în medicamente 

Zahărul se mai ascunde într-o categorie de produse extrem de consumate în această perioadă: este vorba despre suplimentele alimentare de tot felul, cele cu vitamine, siropuri de tuse şi medicamente pentru durerile de gât. Gustul dulce le face mai uşor de tolerat, însă şi aceste calorii contează în bilanţul zilei. Aşa cum contează şi excesul de miere sau de fructe. “Şi dacă vom consuma fructe în exces, trebuie să fim conştienţi că au fructoză, tot o formă de zahăr, şi în mod cert, ne vom îngrăşa. Zahărul este prezent în orice: în produsele ambalate, în suplimente, în medicamente. Trebuie să le alegem pe cele cu îndulcitori, pentru că le luăm pe perioade scurte”, mai spune medicul. 

Efecte: diabet şi îmbătrânire

Excesul de zahăr mai are două efecte negative: este cunoscut drept factor de risc pentru diabet şi duce la îmbătrănire prematură. “Zahărul rupe fibra de colagen şi elastină din structura pielii. Există 5 forme de diabet. Modul de viaţă influenţează apariţia unor forme de diabet, precum cel al persoanelor obeze şi cel al seniorului, iar acestea pot fi ţinute cu brio sub control şi chiar pot fi reversibile dacă persoanele cu diabet îşi schimbă complet regimul alimentar, dacă încep să facă mişcare şi dacă adoptă un program de viaţă sănătos”, accentuează dr. Bălănică.

Vanilia şi scorţişoara, indicate

Se estimează că sursele de zahăr cu absorbţie rapidă precum dulciurile, mierea şi sucurile trebuie să nu treacă de câteva procente din dietă. Cel mai bine ar fi să le evităm. Şi tot la fel de bine ar fi să nu ratăm măsurătorile periodice ale glicemiei. Orice valoare peste 125 ar trebui să aducă persoana în cauză la un medic specialist în diabet şi boli de nutriţie. Mai mult, zahărul şi produsele foarte dulci pot da o dependenţă, de aceea, trebuie consumate în cantităţi cât mai mici. Sunt de preferat ciocolata neagră şi fructele în detrimentul prăjiturilor bogate în zahăr şi grăsimi. Mierea trebuie consumată ocazional, pentru că este la fel de hipercalorică, iar sucurile foarte rar. Chiar şi cele naturale au multe calorii care se pot transforma în grăsime, pentru că au fost îndepărtate fibrele din fructe. De asemenea, condimentele precum vanilia şi scorţişoara, dar şi îndulcitorii, pot păcăli pofta de dulce. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
image
actualitate.net
image
actualitate.net