Cum să previi placa bacteriană dentară

Ultima actualizare:

Câţi ştiu că placa bacteriană este principala cauză a cariilor dentare şi a bolii parodontale? Câţi ştiu ce influenţează apariţia şi dezvoltarea plăcii bacteriene? Câţi ştiu că gura este oglinda care reflectă starea sistemului nostru imunitar? Câţi ştiu care este cauza parodontozei? La toate aceste întrebări ne-a răspuns Ada Epistatu, doctor în estetică dentară şi competenţă în implantologie.

Placa bacteriană, sursa tuturor „răutăţilor”, este o peliculă fină care se depune în mod natural pe suprafaţa dinţilor. Ea este colonizată de 25.000 de specii de bacterii care invadează smalţul dentar când mediul bucal devine acid sau când alimentaţia acidă reuşeşte să erodeze smalţul. „Mediul bucal este o colonie de bacterii. Ce aţi face în locul lor? Dacă vi s-ar oferi un mediu propice dezvoltării cu “hrană bună” nu v-aţi aşeza acolo? Dacă vezi o masă plină cu prăjituri, biscuiţi, îngheţată, sosuri, sucuri, ce faci? Te sperii şi fugi? Nu, te aşezi frumos, îţi chemi şi prietenii şi ei alţi prieteni şi constaţi că ai nevoie să sapi şi să-ţi construieşti propriul tău ecosistem. Nu spun unii că bacteriile şi microorganismele care trăiesc în corpul nostru sunt în echilibru, că formăm un ecosistem şi ne ajutăm unii pe alţii? Bine zis ne ajutăm, dar dacă noi facem tot posibilul să le înmulţim, de ce credeţi că nu ar avea toate motivele să atace?”, explică dr. Epistatu.  În primele 48 de ore, fiind moale, placa bacteriană poate fi îndepărtată uşor. După aceea se transformă în tartru. 

Cauze şi prevenţie

Cauzele apariţiei plăcii bacteriene sunt:  calitatea salivei, alimentaţia, igiena, vârsta, eventualele afecţiuni ale organismului. Iar prevenirea depunerii de placă bacteriană se face prin igienă orală corectă, prevenţia la stomatolog, nutriţia. 

Periajul dentar

Toată lumea ştie că periajul dentar zilnic reprezintă una dintre metodele de bază în prevenirea plăcii bacteriene şi a cariei. Şi mai mult, toată lumea ştie sau ar trebui să ştie, cum se face periajul corect. ­Dar puţine persoane aplică corect cunoştinţele legate de periajul dentar. „Spălatul dinţilor implică toate suprafeţele dintelui, inclusiv acea porţiune de gingie de la baza lui. Porţiune pe care mulţi o ocrotesc să nu care cumva să sângereze şi să se retragă. Acea zonă gingivală este loc de elecţie pentru apariţia plăcii bacteriene, de aceea e zona pe care trebuie insistat în periaj, chiar dacă mai sângerează. Ori sângerarea la periaj a acestei zone trebuie să ne atragă atenţia şi să ne trimită la stomatolog. Spălatul ţesutu­rilor moi va crea acel nivel neutru astfel ca bacteriile să nu se poată dezvolta în exces. Nu comentez sfaturile date de alţii în mediul online, pot doar să vă informez că folosirea pastei dentare e suficientă. Sunt studii care arată că simplul periaj, chiar şi fără pastă, dar corect, timp de 3-5 minute e suficient”, ne-a mai spus Ada Epistatu, doctor în estetică dentară şi competenţă în implantologie. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net