Cum se apără singur organismul

image

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă în organismul nostru la un simplu strănut? Sau căscat? Sau plâns?

Nu prea ne dăm seama de puterea organismului de a se apăra singur împotriva bacteriilor şi a virusurilor cauzatoare de boli. Dar aceasta există, prin strănut, căscat, sughiţ.

 • Căscatul. Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul după ce a fost suprasolicitat.
 • Strănutul. De obicei, strănutăm atunci când căile nazale se umplu cu prea mulţi alergeni, microbi, praf sau alte substanţe iritante. Astfel, strănutul e modul organismului de a scăpa de acest ”gunoi”.
 • Sughiţul. Când mâncăm foarte repede şi înghiţim bucăţi mari de mâncare sau pur şi simplu ne supraîncărcăm, nervul pneumogastric se poate irita. Această reacţie este în strânsă legătură cu stomacul şi diafragma. Rezultatul este sughiţul.
 • Întinderile de dimineaţă. Instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În acelaşi timp, întinderile lucrează muşchii, refac fluxul de sânge şi ne îmbunătăţesc starea de spirit.
 • Tresăritul în timpul somnului. Acesta se referă la sentimentul ciudat când te aşezi în pat să adormi şi după ceva timp corpul îţi este străbătut ca de un şoc electric. Toţi muşchii se contractă atât de puternic încât te trezeşti imediat. Fenomenul este rezultatul faptului că atunci când eşti pe punctul să adormi, frecvenţa respiraţiei scade rapid, în timp ce pulsul încetineşte doar foarte puţin şi muşchii sunt relaxaţi. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluţii ca prevestind moartea. Aşa că el încearcă să te salveze, oferindu-ţi un şoc.
 • Încreţirea pielii când stai în apă. Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci când stai mai mult în apă joacă un rol important. Când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate, creierul consideră că mediul poate fi alunecos. Astfel, pielea de pe mâini începe imediat să se schimbe pentru a-ţi fi mai uşor să te prinzi de suprafeţele netede.
 • Pierderea memoriei. Uitarea se întâmplă de multe ori după apariţia experienţelor cele mai neplăcute. Creierul nostru şterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.
 • Pielea de ”găină”. Funcţia primară a pielii de ”găină” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajută apoi să ne încălzim mai uşor în condiţii climatice nefavorabile.
 • Lacrimile. În afară de a acţiona ca protecţie pentru membrana mucoasă a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de ”apărare emoţională”. Oamenii de ştiinţă cred că, în situaţii de stres, corpul creează o nouă şi foarte puternică sursă, lacrimile, pentru a distrage atenţia persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment, conform www.farmaciata.ro.
 Foto  Facebook Ile du Levant (4) jpg
Reghe, botez Liam jpg
Foto  FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
ferentz iohannis jpg
simley si marius jpeg
foto1 liviu si sotia in dubai jpeg
foto1 jpeg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
Explozie produsa de doborarea unui SU 3o rusesc Captura Twitter jpg
negociere banca clienti csalb
image
image
image
image
rafila jpg
Foto  FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto  Facebook Ile du Levant (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg