Cum tratezi o entorsă
Dacă ai călcat strâmb sau dacă ai căzut cu piciorul sub tine şi ţi s-a umflat glezna ori genunchiul, te alegi, cel mai adesea, cu o entorsă. Dar, chiar şi în cazul acesta, trebuie să iei măsuri ca să nu rămâi cu sechele. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Când calci strâmb, cel mai uşor traumatism care are loc la nivelul gleznei şi, mai rar, la nivelul genunchiului, este entorsa. În funcţie de severitatea accidentului, entorsa reprezintă o întindere sau chiar o rupere de ligamente – benzile rezistente şi rigide de ţesut care fac legătura între 2 oase din interiorul unei articulaţii.
Cum o recunoşti?
După un traumatism, dacă poţi călca pe piciorul afectat, cel mai probabil nu este vorba despre o fractură osoasă. Iar dacă zona nu este vizibil deformată în urma căzăturii, atunci nu poate fi vorba nici despre o luxaţie, care înseamnă dislocarea oaselor din articulaţie şi care necesită, ca şi fractura, o vizită de urgenţă la medic. În schimb, entorsa, considerată cel mai uşor traumatism al unei încheieturi, se manifestă prin durere puternică la momentul accidentului, umflarea zonei (uneori glezna îşi dublează circumferinţa), învineţirea articulaţiei, limitarea mişcării. În plus, atunci când faci o entorsă e posibil să auzi un zgomot sec în articulaţie, când te deplasezi.
Ligamentele se pot rupe
Este foarte important ca, chiar şi în cazul unei banale entorse, să iei măsuri de imobilizare a încheieturii cu o faşă elastică, să aplici comprese reci şi creme sau geluri cu diclofenac, care au rol antiinflamator şi atenuează şi durerea, ba chiar să-i faci şi o vizită medicului ortoped, mai ales dacă umflătura nu scade.
De ce e necesară vizita la medic?
În cazul în care unul sau mai multe ligamente din articulaţia afectată nu doar s-au întins, ci chiar s-au rupt, pot apărea complicaţii, cum ar fi instabilitatea articulară care, în timp, te face să mai calci strâmb sau să cazi, cu consecinţe mai grave – luxaţii sau chiar fracturi.