De ce este cafeaua o băutură sănătoasă

Ultima actualizare:

Atâta timp cât este băută simplă, fără zahăr, lapte sau alte ingrediente calorice, cafeaua aduce numai beneficii creierului şi organismului. Dar nu datorită cofeinei, ci altor sute de substanţe naturale conţinute de boabele de cafea. Uite de ce e bine să bei maximum 4 ceşti de cafea pe zi!

Combate depresia

Un studiu efectuat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA a descoperit că persoanele care beau în medie patru ceşti de cafea pe zi sunt cu 10% mai puţin predispuse depresiilor, decât cele care nu consumă niciodată cafea. Întrucât efectul în cauză nu s-a putut observa în urma consumului altor băuturi cofeinizate, înseamnă că responsabilă cu starea pozitivă de spirit nu este cofeina, ci sunt antioxidanţii din boabele de cafea.

Reduce predispoziţia către suicid

Un alt studiu al americanilor a scos în evidenţă faptul că 2-4 ceşti de cafea pe zi reduc predispoziţia spre suicid cu până la 50%. Pe de altă parte, finlandezii au ajuns la concluzia că excesul de cafea (8 – 9 ceşti zilnic) prezintă o susceptibilitate crescută către comiterea actului suicidal.

Reglează activitatea hepatică

Consumul zilnic de cafea poate ajuta ficatul să îşi autoregleze funcţiile. Americanii au descoperit că, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltării colangitei sclerozante primare, o boală autoimună rară care produce ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi chiar cancer hepatic. De asemenea, persoanele alcoolice care beau o ceaşcă de cafea pe zi îşi reduc cu 20% şansele de a dezvolta ciroză alcoolică.

Stimulează creierul

Cafeaua creşte substanţial randamentul cerebral şi fizic, fiind folosită de mulţi atleţi înainte de intrarea în competiţii. Cofeina creşte numărul acizilor graşi care circulă în fluxul sanguin, sporindu-se astfel performanţa sportivă.

Reduce riscul îmbolnăvirii de Parkinson şi Alzheimer

Există suficiente dovezi ştiinţifice care atestă eficienţa cafelei în prevenirea instalării bolilor neurodegenerative. Cercetările spun că băutorii de cafea au cu 60% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de Alzheimer şi demenţă şi au un risc mai scăzut cu 32%-60% de a dezvolta boala Parkinson. 

Reduce riscul dezvoltării diabetului

Potrivit publicaţiei Science Daily, consumul a 3-4 ceşti de cafea pe zi poate fi asociat cu 25% mai puţine şanse de dezvoltare a diabetului de tip II. 

Creşte nivelul de inteligenţă dobândită

Cafeaua blochează neurotransmiţătorii creierului asociaţi cu somnolenţă, îmbunătăţind temporar funcţia cognitivă. Timpul de reacţie, vigilenţa, atenţia şi gândirea logică, toate funcţiile complexe ale creierului asociate cu inteligenţă dobândită, ating un randament superior sub efectul consumului de cafea, conform www.sfatulmedicului.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net