De ce este fierul mineralul vital pentru organism. Acum afli de unde vine oboseala

Nivelul adecvat de fier în organismul nostru este esenţial pentru starea de sănătate, iar deficienţa acestuia se manifestă în primul rând prin oboseală. Fierul ajută la distribuţia oxigenului în organism, păstrează sistemul imunitar sănătos şi susţine organismul să producă energie. 

Scoicile conţin de patru ori mai mult fier decât aceeaşi cantitate de ficat de vită
Scoicile conţin de patru ori mai mult fier decât aceeaşi cantitate de ficat de vită

Acest micronutrient se găseşte în multe alimente, însă pentru a avea un aport zilnic optim este nevoie de o dietă echilibrată şi variată. În cazul unei alimentaţii deficitare în fier, poate apărea anemia feriprivă, una dintre cele mai frecvent întâlnite afecţiuni la nivel global. 

Importanţa fierului în dietă

Fierul este important pentru scăderea în greutate, întrucât organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele roşii ale sângelui, care sunt necesare pentru oxigenare şi arderea grăsimilor şi caloriilor. Dacă valorile fierului din organism nu sunt cele normale, vă puteţi simţi letargici şi obosiţi, chiar şi după ce mâncaţi şi vă odihniţi. Oamenii care primesc suficient fier într-o zi tind să fie mult mai activi pe tot parcursul zilei. 

Care este necesarul zilnic de fier?

Aportul de fier recomandat pentru bărbaţi şi femeile aflate la post-menopauză este de 8 mg/zi. Cantitatea indicată pentru femei înainte de menoapuză e de 18 mg/zi şi recomandarea creşte la 27 mg/zi pentru femeile gravide. Copiii cu vârstă cuprinsă între 7-12 luni au nevoie de 11 mg, între 1-3 ani de 7 mg/zi, între 4-8 ani de 10 mg/zi, între 9-13 ani 8 mg/zi, între 14-18 ani 11 mg/zi (băieţi) şi 15 mg/zi (fete).

Mai mult sau mai puţin?

Cu toate acestea, supradoza de fier nu vă ajută să ardeţi mai multe grăsimi. Supradozajul poate fi la fel de simplu ca şi excesul de zahăr, de aceea trebuie să fiţi vigilenţi. Anemia prin deficit de fier este o problemă a copiilor care nu mănâncă suficient. Absorbţia fierului este influenţată de factori multipli. Unul dintre aceştia e forma în care este găsit fierul. Fierul heminic care poate fi asimilat din surse animale este uşor de absorbit. Fierul nonheminic din surse vegetale este mai puţin bio-disponibil. 

Ce alimente conţin fier heminic

Fructele de mare sunt o sursă preţioasă de fier. Scoicile conţin de patru ori mai mult fier decât aceeaşi cantitate de ficat de vită. Carnea de porc, în special ficatul de porc, e foarte bogată în fier heminic. 100 g ficat de porc conţin 18 mg fier. Carnea de miel asigură 8-13 mg de fier la suta de grame, dar şi alte elemente nutritive esenţiale, precum fosfor, zinc şi vitaminele B2, B3 şi B12.

Ce alimente conţin fier nonheminic

Dintre vegetale, legumele uscate – fasolea, lintea, năutul – asigură cel mai mare aport de fier. Tofu se obţine printr-un proces de „coagulare” a laptelui de soia. Este o sursă importantă de fier şi proteine ​​vegetale, fiind adăugat la supe sau salate. Seminţele de susan, cerealele integrale nerafinate şi spanacul sunt alte alimente bogate în fier. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net