Dieta care poate ajuta femeile să trăiască mai mult. Nutriționiștii au explicat secretul longevității

Un studiu fascinant a urmărit mii de femei vreme de un sfert de secol, iar la final, experții au constat că o anumită dietă poate avea efecte extrem de benefice pentru speranța de viață! Cu cât obiceiurile lor alimentare erau mai aproape de dieta mediteraneană, cu atât riscul de deces era mai scăzut de-a lungul acelei perioade!

Dieta mediteraneană a scăzut riscul de deces / foto: Shutterstock
Dieta mediteraneană a scăzut riscul de deces / foto: Shutterstock

Desigur, specialiștii au luat în calcul și alți factori ce pot afecta longevitatea, cum ar fi vârsta, activitatea fizică, cât și istoricul fumatului. După cum poate că deja știm, dieta mediteraneană este una bogată în fructe, legume, cât și în cereale integrale.

Principala sursă de grăsimi în această dietă este uleiul de măsline extravirgin, iar fasolea, legumele, nucile, ori carnea de pește, se numără printre principalele surse de proteine.

Iar în studiul efectuat de specialiști au participat 25.000 de femei, cu vârsta minimă de 45 de ani, care au răspuns la 131 de întrebări despre alimentele consumate. „Cercetătorii au folosit aceste răspunsuri pentru a acorda fiecărei femei un scor între 0 și 9, care reflecta gradul în care urmau dieta mediteraneană”, precizează adevarul.ro.

Dieta care poate ajuta femeile să trăiască mai mult

Studiul a început la mijlocul anilor 1990 și s-a încheiat de abia în 2004, iar femeile au fost împărțite în trei grupe, în funcție de scorul primit: între 0 și 3 era o aderență „scăzută” la dieta mediteraneană, între 4 și 5 era una „intermediară”, iar între 6 și 9, „ridicată”.

În noiembrie 2023, 3.879 dintre participante muriseră, iar cele din grupul „intermediar” aveau 16% mai puține șanse de a se număra printre acestea. În același timp, cele din grupul cu o aderență „ridicată” la dietă aveau un risc de 23% mai mic.

Odată ce au fost adăugați în ecuație și alți factori de risc, s-a ajuns la concluzia că femeile din grupul „intermediar” aveau un risc de 8% mai mic de deces, iar cele din grupul „ridicat”, de 11%.

„Pe lângă un risc redus de deces din orice cauză, urmarea dietei mediteraneene a fost asociată cu un risc mai mic de a muri de cancer sau de boli cardiovasculare”, a explicat cardiologul Samia Mora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sala de judecata jpg
image
image
image
image
image
image
6 front Dacia 1 jpg
mangalia criminala jpg
lacey cea mai desteapta gaina jpg
bratari 7 chakre (1) jpg
vara caldura record 2024 jpg
Pod Giurgiu lucrari la carosabil 800x600 jpg
admitere liceu jpeg
slabire pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net