Dormi peste 10 ore pe noapte? Ai grijă să nu faci infarct! Așa susțin specialiștii

Ultima actualizare:

    Cei care petrec mai mult de 10 ore pe noapte în pat își dublează riscul de a face infarctFoto: Shutterstock
Cei care petrec mai mult de 10 ore pe noapte în pat își dublează riscul de a face infarctFoto: Shutterstock

Vești alarmante pentru cei care obișnuiesc să doarmă în jur de 10 ore pe noapte! Cel mai frumos sentiment este acela când te trezești de dimineață odihnit, plin de viață și binedispus. Pe lângă faptul că te simți minunat, studii medicale recente au arătat că atunci când ai parte de suficientă odihnă, scazi riscul apariției unor boli ca demența, afecțiuni cardiace și obezitate. Dar, vorba aia, ”ce e prea mult, strică”: experții americani ne arată că, dacă dormi mai mult de 10 ore pe noapte, îți dublezi riscul de infarct miocardic.

Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado Boulder, SUA, au desfășurat un studiu, pe un eșantion de 460.000 de adulți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care nu aveau în istoricul medical probleme cardiace, pe care i-au urmărit timp de șapte ani. Rezultatele au fost uimitoare: riscul de a avea un atac de cord, la persoanele care dorm mai mult de zece ore pe noapte, este dublu față de cei care dorm între șase și nouă ore. Experții spun că cei care dorm mai puțin de cinci ore, au șanse cu 52% mai mult de a suferi un infarct miocardic, decât cei care sunt echilibrați din punct de vedere al odihnei. În altă ordine de idei, dacă ai o rudă care are probleme cu inima, este bine să vizitezi un doctor pentru că e foarte posibil să suferi de aceleași boli. Vestea bună este că cei care dorm între șase și nouă ore pe noapte, își scad riscul cu 18%, chiar dacă au înclinații genetice spre boli cardiovasculare.

Specialiștii spun că ori că dormi 10 ore, ori că dormi 5, s-ar putea să faci oricum infarct

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul ”Colegiului American de Cardiologie”, unde doctorul-șef al studiului și profesor de fiziologie la Universitatea Colorado Boudler, Celine Vetter, a menționat: ”Studiul acesta este cel mai bun argument că somnul este factorul-cheie când vine vorba de probleme de sănătate”. Dacă dormi prea mult, îți crești nivelul de inflamații din corpul tău, iar dacă dormi prea puțin, țesuturile corpului tău se deteriorează. Dacă dormi prea puțin, te distrugi, efectiv, dinspre interior spre exterior, și, în plus, medicii spun că ai mult mai multe șanse să dezvolți comportmente nesănătoase, precum o dietă neechilibrată.

Echilibrul perfect între prea mult și prea puțin te scapă de atac de cord

Dacă ai parte de prea multe ore petrecute în pat și devii unul cu cearșaful sau te cerți prea des cu perna și nu prea vrei să stai pe lângă ea, nu e bine. Ajungi la a-ți crește riscului de a face un infarct miocardic. Cu cât exagerezi mai mult, adică ori prea mult, ori prea puțin față de durata de somn recomandată (n.r. de șase-nouă ore), cu atât ai mai multe șanse să îi faci rău inimii tale. Alte studii făcute pe aceeași temă ne arată cum somnul influențează radical funcționarea sistemului cardiovascular. De exemplu, dacă dormi prea puțin, țesutul care formează arterele și cel din care se nasc globulele roșii sunt influențate în mod negativ de prea puțin somn. La polul opus, prea multe ore la orizontală, îți cresc nivelul de inflamații din corp, care, mai departe, se asociază cu probleme ale inimii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net