Dovlecelul, plin de vitamine şi minerale. De ce trebuie să-l consumi cât mai des

Ultima actualizare:

Sărac în calorii, dovlecelul abundă în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Delicios şi uşor de preparat, acesta promovează scăderea în greutate şi menţinerea sănătăţii în general. Iată principalele beneficii ale dovlecelului.   

image

O porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp. 

Ce conține dovlecelul și de ce trebuie să-l consumăm

Conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul contribuie la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului. 

Dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. În el găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menţii sănătatea fizică şi mintală. 

Studiile au concluzionat că un extract din dovlecel ar putea avea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată. Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute. 

Fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp, conform csid.ro.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net