Dr. Ion Bogdan Codorean trage un semnal de alarmă. Cele mai frecvente accidentări atunci când faci sport acasă

15 decembrie 2020
image
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă în legatură cu accidentările grave care pot apărea în urma practicării sportului la domiciliu.

Lunile de pandemie, restric╚Ťiile impuse ├«n s─âlile de sport, vremea ploioas─â ╚Öi frigul au crescut exponen╚Ťial procentul rom├ónilor care practic─â sporturile de ├«ntre╚Ťinere acas─â, ceea ce implic─â riscuri care ├«ns─â pot fi prevenite. ÔÇťEste foarte important s─â facem sport ╚Öi ├«n aceast─â perioad─â, ├«ns─â nu trebuie s─â uit─âm de c├óteva reguli de baz─â ├«n practicarea exerci╚Ťiilor fizice, mai ales c─â num─ârul accident─ârilor petrecute ├«n cas─â a crescut ├«n ultimele luni. Incidentele din timpul partidelor de fotbal, de baschet sau de tenis s-au mutat pe salteaua de sport de acas─â, ├«n timpul exerci╚Ťiilor cu gantere, cu elastic sau cu coarda de s─âritÔÇŁ, semnaleaz─â dr. Ion Bogdan Codorean.

Ce probleme pot apărea atunci când faci sport la domiciliu

Cele mai frecvente accident─âri ├«n urma sportului f─âcut acas─â sunt la glezn─â, um─âr ╚Öi genunchi, iar cele mai des ├«nt├ólnite sunt entorsele de glezn─â: ÔÇŁ├Än topul accident─ârilor sunt entorsele de glezn─â care netratate corespunz─âtor, adic─â ├«n cabinetul medicului ortoped, pot deriva ├«n instabilitate de glezn─â pe via╚Ť─â ┼či mai t├órziu se poate ajunge la artroz─â. Tot la glezn─â pot ap─ârea, ├«n urma practic─ârii sportului, f─âr─â ├«nc─âlzire ├«n prealabil si f─âr─â aten╚Ťie sporit─â la mi╚Öc─âri, rupturile de tendon ahilean sau tendinitele ahileane care trebuie tratate cu seriozitate, pentru c─â pot avea urm─âri graveÔÇŁ, avertizeaz─â dr. Ion Bogdan Codorean.

Aten╚Ťie la coard─â ╚Öi genuflexiuni!

Unele dintre exerci╚Ťiile de baz─â ├«n programul de mi╚Öcare al fiec─ârui practicant de sport acas─â sunt genuflexiunile ╚Öi s─âritul corzii care, pe c├ót par de inofensive, pe at├ót sunt de riscante pentru genunchi dac─â nu sunt executate corect: ÔÇ×F─âr─â aten╚Ťie ╚Öi f─âr─â ├«ndrumarea unui specialist banalele genuflexiuni, fand─âri sau s─ârituri de coarda pot duce la rupturi de menisc, rupturi de ligamente sau la agravarea unor leziuni preexistente la genunchi care pot ajunge, dac─â sunt grave, la tratare doar prin interven╚Ťie chirurgical─âÔÇŁ, semnaleaz─â medicul ortoped, dr. Ion Bogdan Codorean, specializat ├«n traumatologie sportiv─â.

De ce apar durerile insuportabile la um─âr

Ridic─ârile de gantere sau exerci╚Ťiile cu elasticul pot duce si ele la accident─âri la nivelului um─ârului: ÔÇ×Pot fi dou─â variante de cauze ale apari╚Ťiei problemelor la um─âr ├«n urma practic─ârii sportului acas─â. Ori este vorba de probleme preexistente si netratate, agravate de o mi╚Öcare gre╚Öit─â, cum ar fi calcific─ârile, rupturile de coaf─â rotatorie, tendinitele sau sindromul de impingement, ori este vorba despre leziuni acute noi, precum ├«ntinderile de ligament sau rupturile de tendoane la nivelul um─ârului. Durerile de um─âr generate de mi╚Öc─âri incorecte sunt extrem de nepl─âcute si de periculoase si pot avea urm─âri grave precum imobilizarea um─ârului sau durerea permanent─â ce spore╚Öte noaptea p├ón─â c├ónd devine insuportabil─â. Am avut nenum─âra╚Ťi pacien╚Ťi care m-au sunat ├«n toiul nop╚Ťii, s─â-mi spun─â c─â tebuie s─â-i ajut cumva, pentru c─â nu mai suport─â durerile de um─âr ╚Öi nu reu╚Öesc s─â se odihneasc─â nop╚Ťi la r├óndul. Indiferent de cauze, rezolvarea cea mai sigur─â, eficient─â ╚Öi ╚Ťintit─â este ├«n cabinetul ortopedic unde, ├«n func╚Ťie de rezultatul investiga╚Ťiilor, se stabile╚Öte tratamentul care poate consta ├«n medicamente, infiltra╚Ťii, recuperare sau interven╚Ťie chirurgical─âÔÇŁ, subliniaz─â medicul ortoped, specializat ├«n traumatologie sportiv─â, care dezv─âluie ╚Öi c─â bicicleta de interior este cel mai pu╚Ťin riscant pentru oase ╚Öi cel mai eficient tip de mi╚Öcare care se poate face acas─â.

Recomand─ârile medicului specialist

Dr. Ion Bogdan Codorean are ╚Öi c├óteva recomand─âri de baz─â ce mic╚Öoreaza riscurile de apari╚Ťie a accidentarilor la um─âr, glezn─â sau genunchi, pentru to╚Ťi practican╚Ťii de sport, indiferent c─â el este f─âcut la sal─â, acas─â, sub ├«ndrumare de specialitate sau nu: ÔÇ×Este obligatorie ├«nc─âlzirea timp de 10 minute ├«naintea practic─ârii oric─ârui tip de mi╚Öcare. ├Än plus, eu recomand cre╚Öterea treptat─â, progresiv─â, a greut─â╚Ťilor sau a numarului de exerci╚Ťii executate ├«n fiecare serie propus─â. Dac─â nu a╚Ťi mai f─âcut sport demult, nu lua╚Ťi ganterele de 5 kg, de la prima ╚Öedin╚Ť─â, a╚Öa cum, nu v─â ÔÇ×l─âcomi╚ŤiÔÇŁ f─âc├ónd serii de c├óte 20 de exerci╚Ťii. Pentru oase, pentru mu╚Öchi, pentru s─ân─âtate ╚Öi pentru starea de bine de dup─â sport este mult mai bine s─â ├«ncepeti cu gantere mici si serii scurte cu repetari pu╚Ťine care v─â vor permite, ├«ntr-o perioad─â de timp, s─â v─â cre╚Öte╚Ťi poten╚Ťialul sportivÔÇŁ, adaug─â medicul ce ├«i sf─âtuie╚Öte pe to╚Ťi cei care sufer─â traumatisme de orice fel ├«n urma sportului s─â nu am├óne vizita de ortoped, pentru c─â problemele se pot agrava.

Mai multe detalii despre problemele ╚Öi solu╚Ťiile ortopedice ├«n cazul practic─ârii sportului de orice fel, dar ╚Öi recomand─âri ╚Öi sfaturi pentru cei interesa╚Ťi se pot g─âsi pe site-ul https://dr.codorean.ro/ sau pe canalul oficial de facebook https://www.facebook.com/dr.codorean/.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
carla s dreams bobonete 2 PNG
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
survivor2 png
image png
iumor jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg