Efectele nefaste ale tensiunii arteriale netratate

Ultima actualizare:

    Sursă foto Shutterstock
Sursă foto Shutterstock

Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială) netratată este supranumită ucigașul tăcut. Efectele acestei suferințe grave, care produce deteriorări ireversibile ale organelor vitale cu mult înainte să apară primele simptome, este responsabilă pentru cele mai multe din cazurile de accidente cardiovasculare și cerebrale. Tensiunea arterială crescută erodează tot organismul dacă nu este menținută, prin tratament, în limitele normale. Ceea ce este de reținut este faptul că identificarea valorilor crescute este foarte ușoară, iar tratamentele, de cele mai multe ori personalizate, extrem de eficiente.

O privire asupra implicațiilor pe care le poate provoca tensiunea arterială necontrolată este echivalentă cu un îndemn pentru necesitatea de a măsura periodic valoarea acestei importante constante biologice.

Tensiunea arterială afectează arterele

Arterele trebuie să fie flexibile, puternice și elastice, iar membrana interioară trebuie să fie netedă, astfel încât sângele să curgă liber. Hipertensiunea arterială înseamnă o presiune crescută a sângelui prin artere, astfel că arterele se deteriorează, pereții arteriali devin mai puțin elastici, limitând fluxul de sânge în întregul corp. Principalul risc este anevrismul, care apare într-o arteră slăbită, astfel că în peretele arterial se produce o umflătură care se poate rupe, generând accidentul vascular, uneori fatal. 

Afectarea ireversibilă a rinichilor

Rinichii filtrează excesul de lichid și reziduurile din sânge, iar eficiența acestui proces depinde esențial de sănătatea vaselor care irigă aceste organe, pe care hipertensiunea arterială le poate deteriora. În consecință, se produc mici accidente vasculare la nivel renal, care lasă în urmă cicatrici ce duc apoi la una dintre cele mai grave afecțiuni: insuficienta renala. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă cauză a acesteia și, de regulă, duce la dializă sau transplant renal.

Deteriorarea vederii

Hipertensiunea arterială poate afecta vasele de sânge foarte delicate care vascularizează retina și celulele retiniene datorită cărora vedem. Deteriorarea acestora duce la hemoragie retiniană, care are ca urmare afectarea ireversibilă a vederii. Un alt risc este acela de acumulare de lichide anormale sub retină, afecțiune foarte greu de tratat și care duce la pierderea completă a vederii. Tensiunea arterială crescută provoacă afectarea ireversibilă a nervului optic, ceea ce are consecințe dezastruoase asupra calității vederii.

Probleme cerebrale

Creierul funcționează bine atâta vreme cât este alimentat, prin vasele de sânge, cu nutrienți și oxigen. În absența acestora, neuronii, celulele care alcătuiesc creierul, mor, și asta chiar foarte repede. Hipertensiunea arterială netratată aduce prejudicii imense creierului, provocând mici accidente vasculare. Repetate, acestea distrug funcțiile cerebrale sau pot provoca un accident vascular masiv.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o parte din țesutul cerebral nu este vascularizat corect pentru, că din cauza tensiunii arteriale crescute, vase de sânge de diferite dimensiuni se rup, blocând fluxul sanguin. Aceste accidente provoacă, în cazurile ușoare, demență și deficit cognitiv minor. 

Boli grave de inimă

Hipertensiunea arterială produce daune uriașe inimii. Cele mai grave sunt boala arterială coronariană, angina pectorală, ritmuri cardiace neregulate (aritmii) sau un atac de cord. Hipertensiunea arterială generează o mărire a ventriculului stâng, îngroșarea peretelui cardiac, ceea ce crește riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și moarte subită.

Insuficiența cardiacă provocată tot de tensiunea arterială face ca inima să nu mai funcționeze eficient, ceea ce poate duce la afectarea gravă a calității vieții și la o serie suplimentară de probleme (pulmonare, renale). Accidentele vasculare cardiace sunt principalul motiv care duce la deces, iar cauza principală este tensiunea arterială crescută, netratată. 

Disfuncții sexuale

Tensiunea arterială crescută afectează serios și viața sexuală. Disfuncția erectilă masculină are drept cauză principală tensiunea arterială crescută. Nu doar bărbații pot avea probleme. Și femeile pot suferi disfuncții sexuale ca urmare a tensiunii arteriale ridicate. Fluxul redus de sânge către vagin poate duce la scăderea dorinței sau a excitării sexuale, uscăciune vaginală sau dificultăți în atingerea orgasmului. 

Tratarea tensiunii arteriale

Pe cât sunt de grave problemele care le provoacă, pe atât de eficient este tratamentul împotriva tensiunii arteriale. Există medicamente care pot menține valorile acesteia în limite normale, medicație care nu produce efecte secundare și care previne toată patologia descrisă mai sus. 

Un stil de viață sănătos este un aliat de nădejde în prevenirea apariției tensiunii arteriale crescute. O dietă sănătoasă, consumul redus de grăsimi și activitatea fizică constantă sunt o terapie în sine.

Tensiunea arterială crescută este o problemă în sine, iar dacă este asociată cu alte afecțiuni, de exemplu, diabet sau obezitate, sau cu factori de risc suplimentari (consum de alcool, fumat și sedentarism), ea poate fi cauza unor probleme de sănătate grave.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net