Fiert, crud sau copt? Care e mai sănătos?
Varietatea de alimente de care dispui astăzi la orice pas poate fi un plus sau un minus când vine vorba de sănătatea ta. Modalitatea de preparare a alimentelor a stârnit întotdeauna controverse. Dar care variantă este mai complexă din punct de vedere nutrițional?
Prin fierbere câștigi mai mulți nutrimenți
Atât legumele, cât și fructele pierd considerabil din vitamine în momentul fierbierii, dar dezvoltă alți nutrimenți. Carnea și toate celelalte produse animale nu vor putea să fie mâncate crude niciodată pentru a aduce un plus de energie sau sănătate corpului tău. Dacă iei o bucată de carne și o asezonezi cu ierburi, condimente și o salată de legume, obții o masă sănătoasă.Alegi să consumi mai des alimente fierte? Nu arunca niciodată zeama în care au fiert legumele! Aceasta conține toate substanțele pierdute de legume prin prepararea termică. Dacă vrei să faci doar o garnitură de legume, ai 2 variante: ori pui legumele în apa gata clocotită (ca să nu rămână chiar fără vitamine), ori refaci meniul și, cu zeama în care ai fiert legumele de garnitură, faci și o supă ori ciorbă sau un sos. Prin fierbere, ai o variantă sănătoasă prin care mâncărurile ies mai gustoase, fără a apela la prea multe grăsimi. Deci, din punctul de vedere al nutriționiștilor, gătitul înăbușit este cel mai sănătos.Dacă vrei ca legumele să nu-și piardă gustul, culoarea, mineralele și vitaminele atunci alege să prepari bucatele tale la aburi.
Coacerea aduce frăgezimea și gustul bun
Cea mai bună variantă de gătit dar care necesită o perioadă mai mare de timp pentru preparare. Însă prin coacere atât carnea cât și legumele capătă un gust mult mai bun. Nici nu este nevoie să mai adaugi ulei deoarece carnea are suficientă grăsimie cât să se facă în propriul suc, eventual mai poți adăuga sos de roșii cu usturoi pisat, condimente sau vin.