Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă în epoca romană"

Arheologii au anunțat o descoperire uimitoare. La bordul unei epave, vechi de mai bine de 1.700 de ani, s-au găsit încărcături cu sosuri de pește făcut din hamsii. Sosurile erau cele mai bune condimente, la vremea respectivă erau delicatese. 

Descoperirea făcută de arheologi FOTO: ia.ub.edu/en/ses-fontanelles-shipwreck
Descoperirea făcută de arheologi FOTO: ia.ub.edu/en/ses-fontanelles-shipwreck

Ce s-a găsit la bordul epavei 

Epava din Ses Fontanelles se află la doar câteva sute de metri de plaja din apropiere de Les Meravelles, o staţiune turistică aflată la aproximativ 6 kilometri sud-est de Palma, capitala insulei Mallorca şi a fost descoperită după o furtună în 2019. Studii arheologice anterioare au ajuns la concluzia că această corabie provine din portul spaniol Cartagena - cunoscut drept "Carthago Spartania" de către romani - şi s-a scufundat în circumstanţe neelucidate în secolul IV. d.Hr.

 Delicatesă în perioada romană denumită "liquamen" în latină

Ultimul studiu cu privire la această epavă, publicat la 21 martie în jurnalul Archaeological and Anthropological Sciences, dezvăluie că majoritatea celor 300 de amfore ce erau transportate pe vas conţineau sos de peşte fermentat făcut din hamsii şi folosit pentru condimentarea mâncării - o delicatesă în perioada romană denumită "liquamen" în latină.

Epava de 1.700 de ani care a fost găsită lângă Mallorca

Este neobişnuit să descoperim o epavă atât de bine conservată din această perioadă, a declarat coordonatorul studiului, Miguel Ángel Cau Ontiveros, directorul Institutului de Arheologie al Universităţii din Barcelona şi profesor la ICREA, Institutul Catalan de Cercetări şi Studii Avansate. „Este singura epavă romană cunoscută din zona Carthago Spartania şi una dintre puţinele epave din secolul IV ce au fost descoperite în Mediterana", a declarat el pentru Live Science, citat de Agerpres.

Descoperire lângă epava Titanicului 

Epava Titanicului se află pe fundul Oceanului Atlantic de Nord. Un semnal acustic detectat acum 28 de ani a dezvăluit că zona subacvatică unde se află vaporul ascunde mai multe secrete decât se știa până acum, scrie CNN. 

 Nargeolet și alți patru cercetători au mers la locația înregistrată anterior pentru a căuta obiectul misterios care fusese detectat sonor. Din cauza magnitudinii semnalului sonor, Nargeolet crezuse că se află în căutarea unei alte epave,  în schimb, a găsit un recif stâncos, alcătuit din diverse formațiuni vulcanice și plin de homari, pești de mare adâncime, bureți și mai multe specii de corali care ar putea avea mii de ani.

„Este fascinant din punct de vedere biologic. Animalele care trăiesc acolo sunt foarte diferite de animalele care trăiesc de obicei în abisul oceanului”, a spus Murray Roberts, un profesor de biologie marină aplicată și ecologie la Universitatea din Edinburgh, Scoția, și unul dintre cercetătorii care au participat la expediție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net