Gripă, răceală sau viroză? Iată 5 sfaturi ca să te pui pe picioare!
Atunci când suntem răciţi, organismul depune eforturi foarte mari pentru a se vindeca. Ar trebui să-l susţinem şi noi cu vitamine, minerale şi nutrienţi pe care le luăm din alimentaţie. Uite cum este bine să te hrăneşti dacă ai gripă, viroză sau ai răcit.
Fructe şi legume proaspete
Organismul are nevoie de vitamine cu proprietăţi antioxidante, precum vitamina A, C şi E. Surse importante de vitamina C sunt citricele, varza albă şi roşie, pătrunjelul şi gogoşarii, chiar şi în formă murată. Ceapa, usturoiul şi prazul consumate în stare crudă au efecte antiinflamatoare. Usturoiul conţine şi alicină, un compus cu sulf care stimulează producerea de celule „de apărare”. Nu uita de zinc, un mineral important nu doar pentru piele şi unghii, ci şi pentru mobilizarea limfocitelor T. Zincul se găseşte în carnea roşie, în cereale, în legumele cu frunze verzi şi în seminţe.
Proteine de înaltă calitate
Alege carne săracă în grăsimi, cum ar fi cea de pui sau de curcan, dar şi peşte, ouă, soia. Tradiţionala supă de pui recomandată în caz de răceală nu este un mit. Conţine o cantitate foarte mare de cisteină, aminoacid care ajută la decongestionarea căilor respiratorii. În plus, supa ne hidratează şi reduce inflamaţiile din corp.
Mai mult Omega 3, mai puţin Omega 6
Pentru a nu suprasolicita organismul, redu cantitatea de grăsimi, limitându-te la acelea cu adevărat benefice, care scad inflamaţiile: peştele, uleiul de măsline, nucile sau migdalele. Pentru a funcţiona corespunzător, sistemul nostru imunitar are nevoie de o dietă în care cantitatea de acizi graşi Omega 6 să fie cel mult triplă faţă de cantitatea de Omega 3. Alimente bogate în Omega 3 sunt peştele oceanic, legumele cu frunze verzi, nucile şi migdale crude.
Evită alimentele cu efect inflamator
Nitriţii din mezeluri şi grăsimile saturate din produsele prăjite sau de patiserie cresc gradul de inflamaţie în corp şi pun presiune pe sistemul imunitar. În plus, aduc o mulţime de calorii goale organismului, care furnizează doar energie nu şi nutrienţi.
Bea multe lichide
Hidratarea este esenţială atunci când suntem răciţi. Pe lângă o supă caldă zilnic, alte băuturi care ne pun pe picioare sunt limonada preparată în casă, sucul de roşii (sursă de vitamina A şi de licopen) şi ceaiurile calde care stimulează procesul de sudoraţie. Poţi pregăti şi un suc de legumele sau fructe proaspete sau fierte.