Gutuile, bune pentru stomac şi inimă
Ultima actualizare:
Cele mai aromate fructe ale toamnei, gutuile, fac parte din categoria bucatelor care aduc numai beneficii organismului. Indiferent cum le consumăm - crude, coapte, uscate, fierte - ele îşi păstrează proprietăţile. Pline de vitamine şi minerale, acestea alungă primele simptome de răceală, fortifică organismul şi acţionează ca un puternic antioxidant.
- Funcţiile hepatice: În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă un litru pe zi, timp de o lună. Piureul de gutui (2 gutui fierte) este un alt bun protector hepatic, consumat zilnic, timp de o lună.
- Stimulează apetitul, putând fi astfel consumată de persoanele care suferă de anemie, de vârstnici sau de copii.
- Ulcer şi hemoroizi: Sub formă de compot, gutuile te scapă de crampe intestinale, diaree, constipaţie şi dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele reglează şi tranzitul intestinal. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.
- Inimă: Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului.
- Tuse: Datorită efectului emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână. Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepară din 30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se bea pe tot parcursul zilei.
- Somnifer natural: Bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor, ceaiul din frunze de gutui are efect sedativ. Îl prepari din 20 g de frunze la un litru de apă fierbinte şi bei câte 2 căni pe zi, până la reducerea simptomelor.
- Ameliorează infecţiile respiratorii, astmul, durerile de gât şi au efecte benefice în tratarea tuberculozei şi a afecţiunilor pulmonare.
- Protejează împotriva cancerului de colon şi cancerului digestiv: Abundenţa de taninuri şi de fibre din gutui reduce concentraţia şi stagnarea substanţelor cu potenţial cancerigen în colon, ceea ce micşorează riscul de cancer de colon şi cel de cancer digestiv.