Hrana fierbinte nu este sănătoasă
Nutriționiștii de renume discută în mod frecvent pe tema consumului de băuturi fierbinți. Se spune că omul și-a făcut un obicei anormal, acela de a consuma mâncărurile și băuturile sau foarte fierbinți sau foarte reci. Despre acest obicei nesănătos, dr. Daniel Menrath comentează în ”Cartea sa Hrană pentru viață” cât de nociv este acest obicei cu care s-a obișnuit omul contemporan, deoarece atât mâncărurile, dar mai ales băuturile fierbinți slăbesc și distrug mucoasele.
Mai mult, ca și consumul de alcool sau de țăgări, alimentele fierbinți sau reci au efecte negativ asupra sensibilității naturale gustative. De asemenea, în urma acestui obicei, persoanele care s-au obișnuit să consume hrană fierbinte au impresia că dacă acele alimente nu sunt puternic condimentate nu mai au gust. De aceea, la persoanele pasionate de hrană fierbinte dispare și plăcerea de a consuma fructe sau alte alimente crude care, de fapt, au o reală valoare nutritivă, pe motiv că hrana crudă nu are gust.
Se pune întrebarea de ce a apărut acest obicei la persoanele care prețuiesc hrana fierbinte ?
Specialiștii au găsit o explicație: Băuturile fierbinți excită sistemul nervos, biciuiesc inima și, pentru scurt timp, aceste persoane au senzația de energie și de căldură , chiar dacă acest aport de energie și căldură este nesemnificativ. Băuturile fierbinți nu fac decât să ne ”biciuiască” organismul. Aceste persoane care preferă hrana fierbinte renunță de bună voie la crudități, alimentele care ne oferă o vigoare stabilă și nu dăunează cu niminc sistemului nervos și organismului.
Nutriționiștii susțin că hrana naturistă nu acceptă băuturile fierbinți iarna și pe cele ”răcoritoare” în timpul verii. De aceea ei ne recomandă ca mâncărurile care nu necesită să fie îndelung mestecate să fie încălzile foarte puțin chiar și în timpul verii, dar temperatura acestora nu trebuie să depă 37 de grade Celsius.