Iată 8 secrete să te dai mai uşor jos din pat dimineaţa
Dimineţile friguroase de iarnă ne fac să nu ne mai dăm jos din pat atunci când sună deşteptătorul. Cercetătorii australieni Siobhan Banks şi Crystal Grant au analizat din ce cauză iarna devenim mai leneşi, mai obosiţi şi mai apatici. Şi asta în condiţiile în care noaptea e mai lungă decât ziua...
Câţi dintre noi nu se enervează dimineaţa atunci când sună deşteptătorul şi nu vor să mai petreacă măcar câteva minute în culcuşul cald? Conform cercetătorilor de la Universitatea din South Australia, scurtarea zilei ne face să stăm mai mult timp în casă, nu ne oxigenăm suficient creierul, consumăm mai mult alcool şi obişnuim să ne uităm la televizor cu o oră mai mult decât în timpul toamnei. Mai mult decât atât. Iarna somnul este mai agitat, mai puţin odihnitor şi nu îşi îndeplineşte suficient rolul de reîmprospătare a memoriei. Vorba aceea: „un somn bun, dimineaţa se simte”, iar iarna „comutatorul” care ne dezactivează şi ne face să aţipim nu funcţionează la fel de bine ca în timpul verii. Şi asta pentru că petrecem prea mult timp înconjuraţi de lumina artificială. Conform bioritmului, iarna un adult ar trebui să doarmă între 7 şi 9 ore. Iată 8 secrete magice care ne ajută ca trezirea de dimineaţă să nu mai fie un coşmar:
1. Priviţi în lumină. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi dimineaţa când sună deşteptătorul este să priviţi direct către o sursă de lumină. Asta resetează ceasul organismului şi reglează ritmul circadian.
2. Beznă la culcare. Lumina artificială e duşmanul somnului. Ea suprimă secreţia melatonină, hormonul responsabil cu somnul. Acelaşi lucrur este valabil şi în cazul expunerii la lumina tabletelor, telefoanelor şi televizorului.
3. Fără mâncare, înainte de somn. Mâncaţi cina cu cel puţin două trei ore înainte de a vă culca. În felul acesta hrana apucă să se digere. O cantitate mare de mâncare seara pune o presiune în plus pe sfincterul esofagian când staţi la orizontală.
4. Fără alcool seara. Ultimul pahar cu bere sau vin trebuie băut cu patru ore înainte de a vă băga în pat. Alcoolul în exces dă senzaţia de somn, dar este una falsă. În a doua jumătate a nopţii veţi avea parte de un somn de slabă calitate şi agitat.
5. Relaxare maximă. Destresaţi-vă şi relaxaţi-vă de cum ajungeţi acasă. Un duş fierbinte, o baie în cada plină cu bulbuci şi chiar ascultarea unui concert de muzică simfonică, pot fi elementele pregătitoare pentru o noapte cu vise frumoase.
6. Fără sport. Seara sunt interzise activităţile fizice sau jocurile pe calculator. Vă treziţi cu o explozie de adrenalină şi testosteron în sânge de care nu aveţi nevoie când puneţi capul pe pernă. Acelaşi efect în au şi filmele de groază.
7. Respectaţi programul. Bioritmul personal este cel mai bun ceas din lume pentru sănătatea voastră. El se educă simplu prin respectarea unui program fix de somn şi de trezire. Dacă vă treziţi 7 zile la rând la aceeaşi oră, v-aţi reglat ceasul interior.
8. Aranjează dormitorul. Scapă de ispitele din camera destinată odihnei. Televizorul, laptopul sau consola de jocuri trebuie să dispară de aici. Reglaţi temperatura, umiditatea şi aerisiţi cu o jumătate de oră înainte de culcare.