Iată când trebuie să duceţi copiii la stomatolog!

Ultima actualizare:

Igiena dentară este esenţială pentru copii, iar sănătatea orală a unui adult începe în copilărie. Deşi cariile sunt cel mai frecvent motiv pentru a merge la stomatolog, medicii ne prezintă alte trei probleme comune: bruxismul, respiraţia urât mirositoare şi sigilarea dinţilor de lapte.

De ce îşi scrâşnesc copiii dinţii

Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor, o afecţiune de care majoritatea adulţilor nu sunt conştienţi şi care nu se limitează doar la aceştia. Între 15% la 33% din copii îşi macină dinţi, de obicei în două momente cheie – când apar dinţii primari şi atunci când ies cei permanenţi. Cei mai mulţi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet. Cel mai frecvent, copiii îşi macină dinţii în timpul somnului. ”Măcinarea dinţilor la copii poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap şi uzura dinţilor. Consultaţi medicul stomatolog în cazul în care dinţii copilului încep să arate uzaţi sau în cazul în care copilul se plânge de sensibilitate a dinţilor sau durere”, explică dr. Andra Custura. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta un copil să se oprească din măcinarea dinţilor: scădeţi stresul copilului înainte de culcare; faceţi masaj şi exerciţii de întindere pentru a relaxa muşchii; asiguraţi-vă că dieta copilului include multă apă; observaţi dacă dinţii copilului au tendinţa de măcinare.

Respiraţia urât mirositoare

”Atunci când apare în cazul copiilor, cauzele respiraţiei urât mirositoare trebuie căutate de urgenţă. Mirosul neplăcut al gurii poate fi, în cazul lor, un semn al unei infecţii sau al unei probleme medicale mai grave, deci tratamentul trebuie început cât mai repede”, explică medicul. Cel mai adesea, cauza hialutozei este pur şi simplu o igienă dentară deficitară, prin bacteriile care se hrănesc din salivă stagnantă, cariile dentare care nu au afectat încă pulpa şi deci nu provoacă durere, ci doar respiraţia urat mirositoare. Atât sinuzita acută cât şi cea cronică, faringita sau alergiile au fost asociate cu respiraţia urât mirositoare. ”Aceasta se rezolvă de cele mai multe ori prin învăţarea copilului să se spele pe dinţi bine şi frecvent. Odată ce dinţii copilului se ating, trebuie să începeţi folosirea aţei dentare. Asiguraţi-i copilului control stomatologic în mod regulat, cel puţin o dată pe an”, adaugă dr. Custura.

Sigilarea dinţilor, metodă de prevenţie a cariilor

Deşi periajul minuţios şi folosirea aţei dentare pot elimina particulele alimentare şi placa de pe suprafeţele netede ale dinţilor, acestea nu pot ajunge întotdeauna în toate colţurile dinţilor din spate pentru a înlătura tot ce este nedorit. Materialele de sigilare protejează aceste zone vulnerabile împotriva cariilor prin sigilarea dinţilor contra plăcii şi a produselor alimentare. De obicei, molarii şi premolarii permanenţi ai copiilor ar trebui sigilaţi de îndată ce aceşti dinţi apar. Sigilarea poate proteja dinţii de-a lungul anilor în care aceştia sunt predispuşi la carii, şi anume între vârsta 6 şi 14 ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net