Iată care sunt efectele secundare ale paracetamolului!
Alături de acidul acetilsalicilic şi ibuprofen, paracetamolul este unul dintre cele mai des întrebuinţate analgezice la nivel mondial, fiind administrat împotriva durerilor cu intensitate mică spre medie, acesta aparţine grupului de inhibitor de ciclooxigenaza (analgezice neopioide).
Dat fiind faptul că paracetamolul are şi efect antipiretic (de scădere a febrei) şi este uşor asimilat, este folosit cu precădere pentru tratarea copiilor. Spre deosebire de celelalte două substanţe active, paracetamolul este însă mai puţin eficient în calmarea durerilor provocate de inflamaţii, cum ar fi afecţiunile reumatice.
Deşi paracetamolul este administrat de câteva decenii, că şi în cazul altor medicamente analgezice, mecanismul exact de funcţionare al acestuia era necunoscut. Nici în prezent nu se cunosc toate detaliile. Se ştie că paracetamolul inhibă ciclooxigenaza Cox-2– o substanţă produsă de corp care este activată atunci când celulele sunt afectate, şi care sprijină producţia prostaglandinelor, care sprijină infecţiile şi accentuează durerile.
Acţiunea inhibitoare a paracetamolului este relativ redusă, fiind nevoie şi de alte mecanisme pentru a-l face eficient. Până în prezent, aceste mecanisme nu au fost descifrate. Paracetamolul este oferit frecvent în preparate combinate cu cofeină, care are rolul de a accentua efectul analgezic al paracetamolului.
Află pe clicksanatate.ro care sunt efectele secundare ale paracetamolului