Inamicii colesterolului rău
Ultima actualizare:
Colesterolul este indispensabil în organism – dar, dacă e prea mult, atunci beneficiile sunt depăşite de riscuri. Schimbă-ţi alimentaţia şi foloseşte leacuri din natură. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!
- Scoruşul de munte. Fructele roşii, sferice, conţin cantităţi importante de vitamina C, provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, B3) şi sunt extrem de eficiente în reducerea nivelului de colesterol rău. Le poţi mânca proaspete sau, din fructele uscate, poţi prepara o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. Lasă-le acoperite 10-15 minute, apoi strecoară ceaiul şi bea 2-3 căni pe zi.
- Schinduful. Cercetările clinice asupra seminţelor de schinduf s-au axat mai ales pe acţiunea lor de a reduce colesterolul, cu rezultate notabile şi asupra nivelului de trigliceride din organism. Cea mai eficientă formă de administrare este extractul, obţinut din 2 linguri de seminţe măcinate, pe care le opăreşti cu 250 ml de apă. Lasă amestecul acoperit 3 ore, apoi fierbe-l câteva minute. Când s-a mai răcit, îi poţi adăuga şi puţină miere.
- Anghinarea. Plantă-tratament pentru problemele ficatului, anghinarea este foarte utilă şi în hipercolesterolemia cauzată de o alimentaţie dezechilibrată. Bea 2 căni de infuzie pe zi, preparată dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă. După 2 săptămâni, poţi creşte cantitatea de frunze la 2 linguriţe.
- Păpădia. Este una dintre cele mai la îndemână plante anticolesterol. Din planta întreagă, frunze şi rădăcini, prepară o infuzie din 2 linguriţe la o cană cu apă fierbinte. Lasă planta să-şi elibereze substanţele benefice vreme de 10 minute, apoi strecoară ceaiul. Bea câte 2 căni pe zi, după mesele principale. Păpădia o poţi administra şi sub formă de decoct: pune 2 linguriţe de plantă în 250 ml de apă, lasă amestecul să fiarbă 10 minute, lasă-l la răcit, strecoară-l şi ia câte 2 linguri la intervale de 4 ore.
- Usturoiul. Usturoiul nu doar că dilată vasele de sânge, favorizând o mai bună circulaţie, ci şi împiedică depunerea colesteroului pe pereţii arterelor. Combină-l cu ceai verde pentru un efect sporit, astfel: 2 căţei de usturoi tocaţi pune-i într-o cană cu ceai verde şi lasă amestecul să fiarbă 10 minute. Apoi stinge focul, lasă-l să se răcească 5 minute, strecoară şi adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Bea jumătate din acest remediu pe stomacul gol, dimineaţa, şi jumătate seara, înainte de culcare.