Indicaţiile terapeutice ale muşeţelului. Ce afecțiuni tratează această plantă

Ultima actualizare:

Muşeţelul are numeroase virtuţi terapeutice şi este folosit în scop medicinal din cele mai vechi timpuri. Planta este recunoscută în principal pentru beneficiile pe care le are asupra problemelor stomacului, însă aria sa de acţiune se extinde şi la alte afecţiuni.

image

Datorită uleiului ­volatil bogat în azulene, cât şi apiginei, florile de muşeţel au acţiune antispastică (gastrică şi intestinală), ­anestezică, antiseptică şi antiinflamatoare, carminativă, cicatrizantă, fapt care creează condiţii favorabile în tratamentul unor stări inflamatorii, acute sau cronice, ale mucoasei gastrice şi intestinale.

De asemenea, muşeţelul inactivează toxinele bacteriene, având astfel o acţiune antitoxică, bacteriostatică şi bactericidă.

Intern - pentru efectele carminative, uşor sedative, antispasti­ce şi tonic. Se utilizează sub formă de infuzie (1 linguriţă de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi) sau extracţie dublă: se macereaza la rece 1-2 linguriţe de flori în jumătate de cană de apă, timp de 30 minute.

Soluţia se strecoară, iar florile se infuzează cu o altă jumătate de cană de apă clocotită.

Cele două lichide se amestecă, iar amestecul se bea de-a lungul unei zile.

Pentru uz intern, mustetelul este indicat în afecţiuni precum: amigdalite, catar cronic respirator, faringite, reacţii alergice, astm alergic, colici, tulburări digestive însoţite de durere şi balonare (gastrită hiperacidă, ulcer gastric, colită), spasme intestinale, stări dispeptice, diaree, cistite, iritabilitate premenstruală, menstre dureroase, tulburări menstruale, dezechilibre hormonale la pubertate, insomnii (adjuvant), stres.

Extern - pentru ac­ţiunea cicatrizantă, emo­lientă şi antiflogis­tică. Muşeţelul poate fi folosit sub formă de: inhalaţii (în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi ale sinusurilor, astm alergic – 1 l de apă fiartă se toarnă peste 4 linguri de muşeţel, iar aburul se inhalează sub un prosop); clisme (în stări iritative ale intestinului gros); comprese şi spălături (în conjuctivite şi alte inflamaţii ale ochilor, pete şi iritaţii cutanate, prurit vulvar, erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii.).

Pentru comprese, se toarnă 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingură de muşeţel, se infuzează un minut, se strecoară şi se foloseşte călduţ. Se mai poate face gargară cu infuzie – 3 linguri la o cană de apă, la care se adaugă 4 g de acid boric.

Uleiul de muşeţel – prin masaj e util în cazul nevralgiilor şi al paraliziilor, precum şi arsurilor. Preparare: se culeg flori de muşeţel pe vreme însorită, se pun într-o sticlă, peste care se adaugă ulei de măsline, care să acopere cu 2 cm florile.

Sticla se astupă şi se păstreză la soare timp de 14 zile, apoi se strecoară şi se ţine la rece, în sticluţe bine astupate.

Florile de muşeţel fierte pot fi aplicate direct în caz de dureri la nivelul vezicii urinare (efect antispastic). Acestea au aplicaţii şi în cosmetică, pentru îngrijirea tenului (băi de aburi, comprese) şi a părului, conform farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net