INTERVIU Dr. Mircea Dediu, medic oncolog: „Abordarea multidisciplinară e esenţială pentru managementul adecvat al pacientului oncologic“

Ultima actualizare:

Medicul oncolog Mircea Dediu explică faptul că, în prezent, tratamentul cancerelor se face prin colaborarea mai multor specialişti şi că există o serie de dezvoltări tehnologice care ameliorează considerabil starea pacienţilor şi le măresc şansele de vindecare.

În 2019, 50.000 de români şi-au pierdut viaţa în lupta cu cancerul, iar anul trecut statistica a fost şi mai sumbră: în România au fost 60.000 de morţi din cauza bolilor oncologice. Această creştere este explicabilă şi prin faptul că accesul la tratamente şi investigaţii a fost îngreunat de pandemie.Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie şi şeful departamentului de oncologie de la Centrul Oncologic SANADOR, explică în ce fel au fost afectaţi pacienţii în ultimul an, dar şi care sunt cele mai bune metode de tratare a cancerului. De asemenea, doctorul atrage atenţia că o diagnosticare precoce poate înclina balanţa în evoluţia bolii, aşa că nu trebuie neglijat niciun simptom.

„Weekend Adevărul“: Domnule doctor, care e principala provocare pentru un medic care se luptă zi de zi cu cancerul?

Dr. Mircea Dediu: Sunt multe provocări cărora trebuie să le facem faţă. Dar o provocare constantă şi generală e încercarea de a acomoda aşteptările pe care noi le avem în legătură cu propria profesie şi realizările profesionale de fiecare zi. Dacă reuşim să facem această acomodare, este bine. De cele mai multe ori, însă, nu reuşim să facem asta şi nu de puţine ori suntem afectaţi de ceea ce se cheamă sindromul burnout, care e particular celor uţine ori suntem afectaţi de ceea ce se cheamă sindromul burnout, care e particular celor care lucrează în oncologie: peste 70% din medicii oncologi prezintă simptome specifice acestei afecţiuni. E un sindrom care apare de timpuriu şi e prezent inclusiv la colegii mai tineri, medicii rezidenţi.

Care sunt patologiile oncologice cu care vă confruntaţi cel mai des?

Cel mai des întâlnim localizările neoplazice, care conduc prevalenţa şi incidenţa cancerului, anume cancerul pulmonar la bărbaţi, cancerul de sân la femei şi cancerul colorectal atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Cât de importantă şi cât de accesibilă e abordarea pluridisciplinară în spitalele din România? Abordarea multidisciplinară este esenţială pentru a reuşi un management adecvat al pacientului oncologic. Cât e de accesibilă? Aici e mai problematic. Nu e foarte uşor să pui laolaltă trei specialităţi care au logistice complet diferite – mă refer la chirurgie, radioterapie şi oncologie medicală –, care necesită personal cu un training complet diferit. Aceste deziderate sunt extrem de importante, cum spuneam, dar nu sunt uşor de implementat pe scară largă. De aceea le vom găsi în mod particular în marile unităţi care sunt dedicate tratamentului pacienţilor cu cancer.  

Citește pe adevarul.ro care este traseul complet al unui pacient după diagnosticarea cu cancer 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net