La ce ajută cărbunele vegetal
Mesele bogate în mâncăruri grase pot îngreuna digestia, ceea ce duce la apariția senzației de balonare. În loc să apelezi la medicamentele clasice, încearcă un remediu natural, cărbunele vegetal.
Cunoscut și sub numele de carbo activatus, cărbunele vegetal sau medicinal se obține prin arderea la temperaturi înalte a lemnului sau a cojilor (tei, nuc, cireș, plop), în medii lipsite de oxigen. Astfel, în loc să se transforme în cenușă, lemnul devine cărbune, având la suprafața sa o rețea microscopică de pori. Se găsește sub formă de comprimate, capsule sau pulbere.
Ameliorează simptomele toxiinfecției alimentare
Crampele abdominale, greața și febra pot fi cauzate de o toxiinfecție alimentară. Cărbunele vegetal reține bacteriile din tubul digestiv și astfel simptomele scad în intensitate. Se iau 1-3 g de cărbune medicinal, la fiecare 2 ore și se consultă medicul specialist. Remediul nu se administrează mai mult de 3 zile. Cărbunele este o măsură de prim ajutor și în cazul otrăvirilor cu medicamente, ciuperci otrăvitoare sau substanțe toxice. Se administrează 2 lingurițe de pulbere de cărbune vegetal, dizolvate într-un pahar cu apă, apoi se cere ajutor medical specializat.
Combate diareea
Fie că este produsă din cauza problemelor biliare sau a asocierii unor alimente, diareea poate fi oprită prin administrarea de pulbere de cărbune medicinal. Se amestecă 1 linguriță de cărbune în 100 ml apă și se bea de la primele simptome. Remediul se ia de 2 ori pe zi, dimineața și seara, nu mai mult de 3 zile.