La ce riscuri te expui dacă dormi cu ventilatorul pornit! Poate fi fatal

Odată cu venirea verii și instalarea temperaturilor caniculare, aparatele de aer condiționat și ventilatoarele au devenit nelipsite. Pe lângă confortul adus însă, acestea pot fi și extrem de periculoase. Iată la ce riscuri te expui dacă dormi cu ventilatorul aprins!

image
La ce riscuri te expui dacă dormi cu ventilatorul pornit Foto: Pixabay

Chiar dacă pare cea mai rapidă și mai puțin costisitoare soluție în lupta împotriva căldurii, ventilatorul nu ar trebui lăsat deschis pe timpul nopții, ore în șir, în timpul somnului. Experții au venit și cu o explicație în acest sens și nu, nu are legătură cu ideea din popor potrivit căreia „te trage curentul”.

Vezi și: Studiu: de ce nu ar trebui să dormi niciodată cu TV-ul aprins! Risc de moarte prematură

La ce riscuri te expui dacă dormi cu ventilatorul pornit

Majoritatea incendiilor accidentale din locuințe au la bază problemele electrice, iar nici aceste dispozitive nu fac notă discordantă. Astfel, inginerii sfătuiesc populația să nu lase astfel de aparaturi deschise și pe timpul nopții, atunci când nu pot fi supravegheate, dacă nu vor să aibă parte de o surpriză neplăcută. 

Chiar dacă pare tentant, cel mai bine e să prevenim posibilitatea apariției unui astfel de accident, care ar putea pune în pericol viața. Având în vedere că timpul somnului nu putem fi atenți la mediul înconjurător, viteza de reacție în cazul unui incendiu accidental ar fi cu mult întârziată. 

Nu rata: Cu ce probleme de sănătate te poți alege din cauza aerului condiționat

Aceste aparate nu trebuie lăsate să funcționeze în timpul nopții, când dormiți.”, a avertizat Giuseppe Capanna, inginer pentru siguranța produselor de la Electrical Safety.

Dacă ventilatorul începe să dea semne că ceva nu este în regulă, cum ar fi: miros de ars, scântei sau un bâzâit neobișnuit, e posibil să nu aveți suficient timp să acționați rapid (dacă dormiți n.r) În consecință, ar putea exista un risc crescut de apariție a unui incendiu.”, a adăugat el.

Iată și: Ghid de supravieţuire pe caniculă. Ce să faci când temperaturile ajung la 40 de grade Celsius

Ce recomandă experții

De asemenea, experții în domeniu chiar recomandă stoparea folosirii dispozitivului dacă acesta emite sunete ciudate sau dă semne că ceva ar fi în neregulă.

Ventilatoarele pot să sufere și căzături sau alte probleme care ar putea cauza supraîncălzirea sau fisurarea motorului, astfel că aparatele trebuie să poată fi supravegheate. 

Un sfat important este legat și de achiziționarea unui astfel de dispozitiv. Potrivit inginerilor, ar trebui să evitați să cumpărați un ventilator la mâna a doua, deși este mai ieftin, deoarece acesta poate fi deja uzat, prezentând riscuri mult mai mari de a crea probleme, informează The Sun. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cub radu mirica animat gif
FotoJet (1) jpg
cub oana zavoranu png
Când vine vorba de Marilena, Arșinel uită de toate problemele lui de sănătate jpeg
cristian tudor popescu arșinel png
juriul Te cunosc de undeva! jpg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
vasile muraru alexandru arsinel png
Tudor Chirilă foto Pro TV jpg
ludovic orban jpeg
image
image
image
image
cub alexandru arsinel teatru png
george simion AUR jpg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
cub radu mirica animat gif
uragan Ian   foto colaj captura jpg
Vladimir Putin Foto Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP