La sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul se recomandă un post riguros
La sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul credincioșii postesc. La această sărbătoare, tradițiile creștine recomandă să se respecte anumite interdicții alimentare : nu se consumă legume și fructe rotunde, nici de culoarea sângelui.
Credincioșii care vor să respecte tradițiile și rigorile sărbătorii , este firesc să aleagă alimente gustoase , cu calități nutritive. Dintre aceste alimente, morcovul merită toată atenția
Morcovul este numit de nutriționiști și ”leguma farmacie”. Pesoanele care vor să respecte acest post, foarte riguros, este bine să consume morcovi. Morcovul crud conține circa 90% apă, proteine, glucide, lipide, vitaminele A, B1, B2, B6, C, K, PP, fier, calciu, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu, sodiu, fibre dietetice. Toate acestea ”adună”mai puțin de 50 calorii la 100 de g.
Și morcovul fiert este benefic în ziua de post
De asemenea, morcovul fiert este foarte bine digerat și tolerat de către tubul digestive; de aceea, această legumă gustoasă este recomandată în mod special persoanelor care postesc, convalescenților sau persoanelor care, datorită unor afecțiuni gastro-intestinale, nu suportă cruditățile. Mai mult, organismul asimilează o cantitate mult mai mare de betacaroten din morcovul fiert decât din cel în stare crudă. Din aceste motive, morcovul fiert are un efect terapeutic important, la concurență cu cel crud.